Se ascute conflictul între ANAF și consultanții fiscali: Risc de procese în serie din cauza dobânzilor intra-grup

Camera Consultanților Fiscali acuză ANAF că ajustează „din oficiu” dobânzile din cadrul împrumuturilor între firme afiliate, aplicând direct rata de referință a BNR, fără a respecta normele legale și principiile economice. Această practică arbitrară, spun experții, contravine prevederilor privind prețurile de transfer și riscă să genereze prejudicii majore contribuabililor și numeroase procese pentru administrație.

Instituţiile de control din ANAF ajustează „din oficiu” dobânzile aplicate în cadrul împrumuturilor intra-grup la nivelul ratei dobânzii de referinţă a BNR, fără efectuarea unei analize conforme cu principiile preţurilor de transfer, o abordare ce contravine principiilor economice şi juridice aplicabile şi poate genera nu doar prejudicii contribuabililor, ci şi riscuri semnificative pentru administraţie, susţine Camera Consultanţilor Fiscali (CCF).

CCF a primit multe astfel de sesizări din partea consultanţilor fiscali, iar din acest motiv a trimis o adresă la Ministerul Finanţelor prin care propune o clarificare explicită la nivelul normelor interne, comunicată şi public contribuabililor, atât pe site-ul ANAF, cât şi pe cel al CCF.

„Considerăm că această abordare contravine principiilor economice şi juridice aplicabile şi poate genera nu doar prejudicii contribuabililor, ci şi riscuri semnificative pentru administraţie, inclusiv contestarea şi anularea în instanţă a ajustărilor respective”, afirmă consultanţii, într-un comunicat remis AGERPRES.

Dobânzi ajustate fără temei legal? ANAF, acuzat că încalcă principiile fiscale internaționale

Mai mult, perpetuarea acestei practici transmite eronat contribuabililor ideea că documentarea valorii de piaţă a tranzacţiilor intra-grup ar fi inutilă.

„Deşi nu există nicio prevedere legală expresă care să considere rata dobânzii de referinţă a BNR drept echivalentă cu dobânda la valoarea de piaţă, interpretarea eronată persistă, fiind alimentată de o coroborare defectuoasă a legislaţiei în practica organelor fiscale”, a declarat directorul executiv al CCF Doru Dudaş, fost vicepreşedinte ANAF şi director general în Ministerul Finanţelor, citat în comunicat.

Practic, inspectorii ANAF se uită la o ordonanţă din 2011 (OG 13/2011), dar obiectivul acelui act normativ este de a reglementa dobânzile legale remuneratorii şi penalizatoare pentru obligaţiile monetare din România, în situaţiile în care părţile implicate nu au convenit în mod explicit asupra unei rate specifice a dobânzii.

În acest moment, nu există nicio prevedere expresă în legislaţia fiscală din România ca rata dobânzii de referinţă a BNR să fie utilizată ca un înlocuitor direct al valorii de piaţă pentru dobânda practicată în tranzacţiile financiare către persoanele afiliate, spun consultanţii fiscali.

Analiști: Dobânzile între firme, setate de ANAF după BNR, nu după piață

Analiza oricărui tip de tranzacţii între părţi afiliate trebuie să respecte Codul fiscal, respectiv Liniile Directoare ale OCDE privind preţurile de transfer. Acele acte legislative conţin prevederi specifice cu privire la etapele ce trebuie parcurse în scopul stabilirii şi/sau documentării valorii de piaţă a ratelor de dobândă aferente tranzacţiilor intra-grup.

„Suntem şi aşa într-o perioadă dificilă, plină de incertitudini pentru contribuabili. Este şi în interesul ANAF să elimine tentaţia inspectorilor de a utiliza rata de referinţă a BNR ca preţ de piaţă. Rata dobânzii de referinţă a BNR nu reflectă condiţiile de piaţă specifice şi relevante ale tranzacţiei intra-grup ce face obiectul analizei. Valoarea de piaţă a ratei dobânzii se stabileşte în baza unor analize de comparabilitate distincte, care ia în calcul riscul de credit al debitorului, moneda, maturitatea, existenţa garanţiilor, prioritatea la plată, scopul respectivului împrumut etc.”, arată prim-vicepreşedintele Camerei Consultanţilor Fiscali, Adrian Luca.

În acest sens, Camera Consultanţilor Fiscali a transmis Ministerului de Finanţe o adresă prin care propune o clarificare explicită la nivelul normelor interne, comunicată şi public contribuabililor atât pe site-ul ANAF, cât şi pe cel al CCF.

Camera Consultanţilor Fiscali este o organizaţie profesională de utilitate publică, persoană juridică fără scop lucrativ, cu patrimoniu şi buget propriu. Este constituită din consultanţi fiscali, consultanţi fiscali asistenţi care au dobândit această calitate, precum şi societăţile de consultanţă fiscală, autorizate de Cameră, în condiţiile prevăzute de OG nr. 71/2001, privind organizarea şi exercitarea activităţii de consultanţă fiscală, cu modificările şi completările ulterioare.

Bursele europene, în picaj pe fondul incertitudinilor legate de tarifele comerciale impuse de Trump

Jannik Sinner, lider ATP în ciuda suspendării pentru dopaj