„Schema de plafonare-compensare a asigurat pentru consumatorul final un preț bun, al patrulea cel mai ieftin gaz și a cincea cea mai ieftină energie electrică, asta ca să spulberăm mitul promovat de extremiștii toxici că plătim cel mai scump curent din UE. Nici vorbă, astea sunt datele Eurostat, dacă mai ține cineva la adevăr în țara asta”, a precizat ministrul la B1 TV.
Burduja a subliniat necesitatea continuării schemei de plafonare, în contextul incertitudinilor din regiune, cum ar fi conflictul din Ucraina și stoparea gazului rusesc. „(n.r. Schema de plafonare-compensare) a asigurat și o stabilitate de la o lună la alta. Sigur că ea trebuie susținută și de bugetul de stat. Având în vedere tot ce se întâmplă în regiune, în Transnistria, în Ucraina, stoparea gazului rusesc înțelept ar fi să avem această predictibilitate și mai departe o perioadă, trei luni, șase luni, nouă luni…vom vedea cât se poate, cât duce bugetul de stat pentru că ea trebuie susținută, implică niște costuri, e adevărat și în trecut a fost susținută din banii din sectorul energetic, s-au supraimpozitat companiile și din acea taxă s-a alimentat această schemă.
Așadar garanția Guvernului este că va proteja cu certitudine, indiferent de ce se va întâmpla, consumatorii vulnerabili, dar există și scenariul să continuăm această schemă de compensare-plafonare încă o perioadă de trei luni-șase luni de zile”, a adăugat ministrul de resort în emisiunea moderată de jurnalistul Alex Vlădescu.
Se lucrează la optimizarea schemei de plafonare
De asemenea, ministrul a atras atenția asupra necesității optimizării mecanismului. „Un dezavantaj al schemei actuale este că subvenționează toți consumatorii, indiferent de venit” a spus Burduja, care a venit cu un exemplu în acest sens: „A avut părți bune schema asta, dar partea mai puțin bună este că au fost subvenționați românii indiferent de venit. Dacă este un multimilionar, cu un apartament gol în Primăverii are aceeași subvenție ca o familie care se chinuie în Ferentari. Poate chestiunea aceasta vom putea să o optimizăm“, a adăugat Burduja.
Premierul Marcel Ciolacu anunța, în urmă cu câteva zile, că Guvernul vrea să mențină plafonarea prețului la energie. Marcel Ciolacu spune că măsura se va menține pentru consumatorii vulnerabili și pentru industrie.
„Ce vă pot spune cu certitudine este faptul că am abordat și datoriile care sunt în acest moment pentru a le stinge în bugetul de stat la Ministerul Energiei și Ministerul Muncii. Guvernul va lua măsuri ca zona de plafonare către consumatori și economie să fie menținută. Și vulnerabili și zona de economie. Vom încerca să menținem măsura pentru tot anul. Lucrăm cu Ministerul Energiei și așteptăm și de la Comisie să ne spună cum să procedăm. Așteptăm și o motivare a CCR”, a spus Ciolacu.