Secretarul american al Apărării Lloyd Austin consideră că familiile victimelor cetăţenilor americani merită să-i vadă pe ”creierul” atentatelor de la 11 septembrie 2001 şi pe alţi acuzaţi judecaţi, după ce a anulat o înţelegere cu justiţia asupra unei pedepse negociate, relatează AFP.
Khalid Sheikh Mohammed, ”creierul” autoproclamat al acestor atacuri care au bulversat Statele Unite şi lumea, a acceptat o înţelegere prin care scăpa de pedeapsa cu moartea, revocată vineri de Pentagon, în urma protestelor familiilor victimelor şi unor lideri politici.
”Familiile victimelor, membrii Forţelor noastre armate şi americanii merită să vadă procesele Comisiei Militare ţinute în acest dosar”, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă la Annapolis, în apropiere de Washington, Lloyd Austin.
Khalid Sheikh Mohammed, un pakistanez în vârstă de 60 de ani, este, după Osama ben Laden, cea mai urâtă figură cu legături cu atentatele de la 11 septembrie.
Înţelegerea, anunţată la 31 iulie chiar de către Departamentul Apărării, a şocat multe dintre rudele celor aproape 3.000 de victime şi a provocat critici aprige în tabăra republicană.
Prevederile înţelegerii – revocate rapid – nu au fost făcute publice.
Potrivit The New York Times (NYT), Khalid Sheikh Mohammed şi doi complici au acceptat să pledeze vinovat de asociere de răufăcători în schimbul unei condamnări la închisoare pe viaţă, în locul unui proces care ar fi putut să conducă la execuţia lor.
Dosarele atentatelor de la 11 septembrie s-au împotmolit ani de zile, iar acuzaţii au rămas încarceraţi în baza militară americană Guantanamo Bay, în Cuba, o închisoare care a pătat grav imaginea Statelor Unite pe plan internţaional.
În centrul problemelor acestor dosare se află tortura la care au fost supuşi acuzaţii.
Ele ridică problema dacă un eventual proces împotriva acestora este sau nu echitabil.
Este vorba despre o problemă spionoasă şi despre un scandal jenant pentru Statele Unite, pe care înţelegeri cu justiţia prin care acuzaţii pledează vinovat le-ar fi putut evita.