”Conflictele continuă să propage foametea în Gaza, în Sudan şi în alte părţi. Foametea alimentează instabilitatea şi compromite pacea. Nu trebuie niciodată să acceptăm foametea ca o armă de război”, a afirmat Guterres, în videoconferinţă, în cadrul Summitul ONU privind sistemele alimentare (UNFSS), organizat în Etiopia.
Duminică, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a avertizat că malnutriţia în Fâşia Gaza atinge ”cote alarmante”, cu ”un vârf al deceselor în luna iulie”. Din cele 74 de decese legate de malnutriţie şi recenzate de la începutul anului, 63 s-au produs în iulie, iar în 24 de cazuri victimele au fost copii cu vârste de sub cinci ani, a precizat OMS.
Israelul, care asediază Fâşia Gaza de la începutul războiului contra Hamas declanşat în octombrie 2023, a impus la începutul lunii martie o blocadă strictă asupra enclavei palestiniene.
Duminică, Israelul a anunţat o pauză de la operaţiunile militare cotidiene pentru a permite activităţi umanitare în unele părţi ale Fâşiei Gaza. În enclavă activează numeroase organizaţii umanitare, dintre care unele susţin că au întâmpinat constrângeri şi obstacole care le împiedică să răspundă la criza umanitară, de la limitări privind tipurile de produse distribuite la constrângeri administrative grele.
La rândul său, Sudanul este din aprilie 2023 scena unui război civil violent între armată, care controlează centrul, nordul şi estul celei de-a treia mari ţări africane ca suprafaţă, şi paramilitarii din Forţele de Sprijin Rapid (FSR), care deţin aproape întreaga regiune occidentală Darfur.
Conflictul, soldat cu zeci de mii de morţi şi peste 14 milioane de persoane strămutate sau refugiate, a cauzat ”cea mai gravă criză umanitară din lume”, potrivit ONU.