Sectoare care pot beneficia de pe urma scăderii ratelor dobânzilor (analiză)

În perioadele de încetinire economică, băncile centrale reduc adesea rata dobânzii cheie pentru a stimula activitatea financiară. Reducerea ratelor dobânzilor este considerată, în general, un catalizator al creșterii, făcând împrumuturile mai ieftine pentru consumatori și companii. Acest lucru va stimula atât consumul, cât și investițiile. În timp ce în UE consumul este de aproximativ 53%, în Statele Unite acest procent este de aproape 68% din PIB. Prin urmare, scăderea dobânzilor poate duce la creșterea împrumuturilor, la stimularea investițiilor, la creșterea profiturilor companiilor, la o creștere economică mai robustă, dar și la creșterea prețurilor acțiunilor. De asemenea, reducerea dobânzilor în SUA are un impact pozitiv și asupra companiilor din alte regiuni ale globului. De exemplu, în Europa, majoritatea companiilor din indicele bursier DAX generează doar o mică parte din veniturile lor pe piața locală. Pentru primele cele mai performante cinci acțiuni listate pe bursa din Frankfurt, ponderea medie a veniturilor generate pe piața internă este de doar 26,8%.

Sectorul bunurilor de consum discreționar tinde să înregistreze performanțe bune în mediile cu rate scăzute ale dobânzilor, deoarece costurile de împrumut sunt mai mici, facilitând finanțarea de către consumatori a obiectelor scumpe, cum ar fi automobilele, electronicele, electrocasnicele dar și a vacanțelor. Cu un venit disponibil mai mare și credite mai ieftine, cheltuielile de consum cresc de obicei, determinând venituri și profituri mai mari pentru companiile din acest sector. Cu toate acestea, va fi nevoie de ceva timp pentru ca sectorul să crească, deoarece efectele reducerii ratelor dobânzilor nu sunt imediate.

Un alt sector care prosperă într-un mediu cu rate scăzute ale dobânzii este cel al tehnologiei. În timp ce în ultimul an acest sector, în special prin acțiunile celor „șapte magnifici” (Apple, Microsoft,  Alphabet, Amazon, Nvidia, Meta Platforms și Tesla), a fost cel care a dus piața bursieră din SUA la noi înălțimi, reducerile ratei dobânzii ar trebui să avantajeze companiile “de creștere”. Motivul este că aceste companii au nevoie de mulți bani pentru a crește, cel mai probabil din împrumuturi, iar scăderea ratelor dobânzilor va reduce costurile și le va scurta drumul către profitabilitate. De asemenea, companiile având capitalizare mică beneficiază adesea de reducerile dobânzilor, deoarece costurile mai mici ale împrumuturilor le ajută să obțină capital pentru proiecte noi și să scadă costurile serviciului datoriei. În același timp, companiile bogate în numerar ar putea să își vadă câștigurile financiare diminuate.

Sectorul imobiliar beneficiază și el în mod semnificativ de ratele scăzute ale dobânzilor, deoarece costurile mai mici ale împrumuturilor fac mai accesibilă pentru consumatori și companii finanțarea achizițiilor de proprietăți. Acest lucru stimulează, de asemenea, sectoarele construcțiilor și materialelor. În prezent, în SUA există un deficit de aproximativ 4 milioane de locuințe, conform celor mai recente analize ale Asociației Naționale a Agenților Imobiliari. Acest dezechilibru este de natură să ducă la creșterea prețurilor în unele regiuni. În plus, scăderea ratelor dobânzilor va stimula investițiile în noi proiecte de construcții și poate duce la creșterea consumului de materiale.

Cu toate acestea, beneficiile reducerii ratelor dobânzilor nu se vor vedea imediat în economie. Alți factori externi, cum ar fi situația geopolitică sau creșterea tarifelor vamale pentru importurile anumitor bunuri, pot influența modul în care diferite sectoare vor funcționa în perioada următoare. Dar pentru investitori, reducerile ratei dobânzii sunt un eveniment mult așteptat pentru care se pregăteau deja. Cel mai recent sondaj eToro Retail Investor Beat, arată că la sfârșitul trimestrului al doilea, 69% dintre investitorii individuali la nivel global, 79% dintre Cehi, 76% dintre cei din SUA, și 75% dintre cei din România aveau numerar în portofolii, gata să plece în căutarea companiilor cu prețuri mici, care au suferit în perioada dobânzilor ridicate, dar care acum sunt gata să profite de reducerea costurilor de finanțare.
_

Bogdan Maioreanu, analist și comentator de piață al eToro, are peste 20 de ani de experiență în domeniul serviciilor financiare și al investițiilor, precum și un background solid în jurnalism. A ocupat diferite poziții de conducere în zona de Corporate Banking în cadrul Raiffeisen Bank și OTP Bank, pentru a trece apoi .la consultanță în afaceri, lucrând pentru mai multe companii printre care și IBM România. Bogdan are un Executive MBA de la Asebuss și Washington University.

Despre eToro Group
eToro este o platformă de tranzacționare și investiții care le permite utilizatorilor să investească, să își împărtășească cunoștințele și să învețe. eToro a fost fondată în 2007 cu misiunea de a deschide piețele globale pentru ca toți cei interesați să poată tranzacționa și investi într-un mod simplu și transparent. În prezent, eToro este o comunitate globală cu peste 38 de milioane de utilizatori înregistrați în 75 de țări. Credem că există putere în schimbul de cunoștințe și că putem avea mai mult succes investind împreună. Așa că am creat o comunitate de investiții colaborativă, concepută pentru a vă oferi instrumentele de care aveți nevoie pentru a vă dezvolta cunoștințele și veniturile. Pe platforma eToro, utilizatorii pot deține o gamă largă de active tradiționale și inovatoare și pot alege cum să investească: pot tranzacționa direct, pot investi într-un portofoliu sau pot copia alți investitori. Pentru ultimele știri, puteți vizita centrul nostru media aici

Atenționare privind exonerarea de răspundere

Această comunicare este doar în scopuri de informare și educație și nu trebuie luată drept sfat pentru investiții sau recomandare personală, ofertă sau solicitare de a cumpăra sau vinde orice instrumente financiare. Acest material a fost pregătit fără a ține cont de vreun obiectiv de investiții anume al destinatarului sau de situația sa financiară și nu a fost pregătit în conformitate cu cerințele legale și de reglementare pentru promovarea cercetărilor independente. Orice referință la performanțele trecute sau viitoare ale unui instrument financiar, indice sau produs de investiții complex nu sunt și nu trebuie considerate a fi un indicator sigur pentru rezultate viitoare. eToro nu își asumă nicio răspundere că informațiile incluse în acest raport sunt în totalitate corecte și complete.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Prima construcție creată de om cu impact asupra Pământului: o structură gigantică din China a afectat rotația planetei noastre

INSP: 2.252 de cazuri noi de COVID-19 în ultima săptămână, în scădere cu 19,7%