„Modificarea limitelor lunare prevăzute în Anexe se realizează conform alineat (6) al articolului I din OUG nr. 34/2023, cu modificările şi completările ulterioare, prin memorandum aprobat în Guvernul României, la solicitarea ordonatorilor de credite, în cazuri temeinic justificate şi numai pe bază de documente justificative din care să reiasă: angajamentele legale ale ordonatorilor de credite; încadrarea plăţilor în categoria plăţilor restante sau a arieratelor; încadrarea în alte situaţii temeinic justificate de ordonatorii de credite. Pentru perioada septembrie – decembrie 2024, valoarea totală a limitelor lunare de credite de angajament şi credite bugetare aprobate la nivel de ordonator principal de credite, respectiv ordonator de credite, conform alineat (1) şi (1^1) poate fi majorată în condiţiile alineat (6) cu maximum 20% din valoarea iniţială aprobată, cu excepţia pentru cheltuielile aferente proiectelor finanţate din fonduri externe nerambursabile şi rambursabile, precum şi celor din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României”, se arată în memorandum.
Conform memorandumului, din analiza execuţiei bugetare pe primele 9 luni ale anului se remarcă faptul că la nivelul ordonatorilor principali de credite finanţaţi integral de la bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat şi bugetele fondurilor speciale au fost încheiate angajamente legale în sumă de 469,5 miliarde de lei, respectiv 53,53% din total aprobat şi au fost efectuate plăţi în sumă de 442,4 miliarde de lei, reprezentând 70,04% din prevederile anuale.
„În Anexa nr.1 la prezentul memorandum este prezentată execuţia bugetară la nivelul fiecărui ordonator principal de credite în parte. Potrivit execuţiei bugetare aferentă anului 2024, nivelul estimat al deficitului bugetar pe primele nouă luni ale anului este de 5,45% din Produsul Intern Brut”, se spune în document.
Executivul va aproba şi un memorandum cu tema: „Încadrarea schemei de ajutor de minimis ‘Ajutor de minimis pentru Vouchere (cecuri) de inovare’ aferentă Planului Naţional de Cercetare, Dezvoltare şi Inovare 2022-2027 al Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării, în politicile economico-bugetare şi financiare ale statului român”.
Va fi aprobată, tot prin memorandum, depăşirea limitelor de deschideri de credite bugetare până la sfârşitul anului 2024 pentru Ministerul Apărării Naţionale.
Executivul va aproba şi o notă privind transmiterea unei cereri către Consiliul Local al Municipiului Constanţa, judeţul Constanţa, în scopul adoptării unei hotărâri ce are ca obiect trecerea unui imobil din domeniul public al Municipiului Constanţa în domeniul public al statului în vederea dării în administrarea Ministerului Culturii.
Legat de imobilul în cauză, premierul Marcel Ciolacu a anunţat, miercuri, în şedinţa de guvern săptămânală, că Vila Regală Mamaia va fi declarată clădire de interes public naţional şi va trece în administrarea Ministerului Culturii.
„O decizie importantă, pe care sper să o putem repeta mai des: preluăm în proprietatea statului o clădire monument istoric construită acum aproape 100 de ani şi acum abandonată. Este vorba de fosta Vilă Regală Mamaia, cunoscută drept Palatul Reginei Maria. Declarăm această clădire de interes public naţional şi o trecem în administrarea Ministerului Culturii, căruia îi alocăm azi şi fondurile necesare acestei preluări”, a precizat premierul.