Borbely atrage atenția asupra faptului că aceste companii de stat – care contribuie cu aproximativ 24% din capitalizarea Bursei de Valori București prin dividendele plătite – se află într-un proces amplu de investiții. „În momentul de față sunt în curs investiții de miliarde de euro în sectorul energetic românesc (fără precedent în ultimii 10 ani), care pot fi afectate în mod negativ”, avertizează CEO-ul Hidroelectrica.
Hidroelectrica a demarat deja contracte într-un cuantum de 255 de milioane de euro în 2023, iar pentru 2025 compania are în plan investiții de peste 800 de milioane de euro. Acestea vizează consolidarea activelor prin retehnologizare, mentenanță și modernizare, precum și achiziții în domeniul capacitaților de stocare a energiei și a surselor regenerabile.
„Finanțarea acestor proiecte ar putea deveni mai scumpă, ratingul ar putea scădea, iar capitalizarea bursieră ar putea fi afectată”, avertizează Borbely. „Acestea sunt efecte des întâlnite după apariția unor astfel de știri”.
CEO-ul Hidroelectrica a subliniat nevoia de a consolida principalele companii ale statului, precum și de a dezvolta piața de capital din România.
„Principalele sectoare care aduc valoare adăugată exporturilor și, implicit, PIB-ului, trebuie tratate cu prioritate și susținute, deoarece principalii parteneri comerciali din Europa suferă și ei”, a afirmat Borbely.
Totodată, el a insistat asupra importanței continuării lucrărilor de infrastructură deschise în țară, impactul acestora fiind semnificativ, atât pe verticală, cât și pe orizontală.
Deși îmoționat de complexitatea situației, Borbely Karoly rămâne optimist. „Sunt convins că, până la urmă, deciziile de reducere a cheltuielilor bugetare vor fi luate cu celeritate, fără să afecteze motoarele de bază ale economiei cu impact pozitiv în creșterea PIB”, a scris acesta.
Totuși, CEO-ul a evidențiat dificultățile procesului de redresare economică și reducere a deficitului bugetar, subliniind că „găurile negre trebuie închise” și că este nevoie de un plan predictibil și multianual.
„Rămânem optimiști. Dezvoltarea economiei românești trebuie să continue, potențialul fiind uriaș. Este păcat să stricăm ce am construit în ultimii ani”, a concluzionat Borbely Karoly. El a cerut ca „semnalele trimise de la firul ierbii să fie analizate foarte serios”, pentru a se lua cele mai bune decizii în contextul actual.