Conform datelor pentru anul 2024 (luna septembrie) publicate de Fundatia Friedrich Ebert România și Syndex România, coșul minim de consum pentru un trai decent a fost calculat la nivelul de 10 450 lei pentru o familie cu doi copii, respectiv de 9 978 lei pentru o familie cu un copil. Pornind de la datele publicate de Fundația Friedrich Ebert și Syndex România, ASFANU – Asociația Familiilor Numeroase a calculat coșul minim de consum pentru un trai decent pentru familiile numeroase din România:
– o familie cu 3 copii – 12 314 lei
– o familie cu 4 copii – 14 178 lei
– o familie cu 5 copii – 16 042 lei
– o familie cu 6 copii – 17 906 lei
– o familie cu 7 copii – 19 770 lei
– o familie cu 8 copii – 21 634 lei
Pentru calcularea coșului de consum au fost luate în considerare următoarele categorii de cheltuieli : (1) Alimentație (2) Îmbrăcăminte și încălțăminte (3) Locuința (4) Dotarea locuinței (5) Cheltuieli cu locuința (6) Produse de uz casnic și igienă personală (7) Servicii (8) Educație și cultură (9) Îngrijirea sănătății (10) Recreere și vacanță (11) Fondul de economii al familiei.
Începând cu anul 2022, ASFANU monitorizează datele publicate de Fundația Friedrich Ebert și Syndex România privind coșul minim de consum pentru un trai decent și observă o creștere a acestuia în medie cu 5% de la an la an. Totodată, conform studiului realizat de ASFANU în 2022 și actualizat cu rata inflației pentru 2024, familiile numeroase se regăsesc în toate categoriile de venituri. Rezultatele arată că un procent semnificativ dintre acestea câștigă între 3.700 și 5.700 lei lunar, iar altele se situează între 3.000 și 4.500 lei. Aceste venituri sunt mult sub pragurile necesare pentru un trai decent: o familie cu trei copii, de exemplu, ar trebui să câștige lunar echivalentul a peste 5 salarii minime nete sau peste 2 salarii medii nete (la nivelul lunii august 2024) pentru a acoperi cheltuielile de bază. Aceste date evidențiază diferența considerabilă între veniturile reale ale familiilor numeroase și costurile minime necesare pentru un trai decent.
În același timp, familiile numeroase aduc o contribuție valoroasă la consolidarea capitalului uman al României, nu doar prin aducerea pe lume a mai multor copii într-o perioadă în care rata fertilității este de doar 1,64 copii per femeie – insuficientă pentru a asigura înlocuirea generațiilor –, ci și prin educarea tinerelor generații care vor susține dezvoltarea economică și socială a țării. Aceste familii reprezintă principalul segment care asigură înlocuirea populatiei, constituind un factor semnificativ în menținerea ratei fertilității. Potrivit datelor INS pentru anul 2023, 74,8% dintre gospodăriile din România nu au copii sub 18 ani în întreținere, procent ce a crescut cu 4,61% față de 2022. În consecință, gospodăriile cu copii în întreținere reprezintă doar 25,2% din totalul gospodăriilor, dintre care 13,3% au un singur copil, 8,3% au doi copii, 2,4% au trei copii, iar doar 1,2% au patru sau mai mulți copii.
ASFANU – Asociația Familiilor Numeroase subliniază necesitatea adoptării de măsuri care să ajute cu adevărat familiile numeroase, mai ales în sezonul de iarnă, când cheltuielile pentru încălzire și alte necesități de bază cresc considerabil. De aceea, ASFANU solicită introducerea cât mai urgentă a cardului familiei numeroase, un mecanism de sprijin destinat familiilor cu cel puțin trei copii, care să ofere beneficii și reduceri la anumite servicii și produse esențiale prin parteneriate cu institutii private sau de stat. Pentru mai multe detalii despre „Cardul Familiei Numeroase” și beneficiile oferite, vă invităm să accesați pagina dedicată https://asfanu.ro/cardul-familiei-numeroase/.
Totodată, ASFANU trage un semnal de alarmă asupra urgenței unor politici publice care să sprijine integrarea părinților din aceste familii în câmpul muncii. Părinții din familiile numeroase se confruntă cu dificultăți specifice în găsirea unui loc de muncă adaptat programului și responsabilităților lor extinse. Ținând cont de noile măsuri fiscale anunțate pentru anul viitor, precum creșterea contribuțiilor salariale, impozitarea veniturilor microîntreprinderilor și a profitului, presiunea asupra familiilor numeroase va fi și mai apăsătoare, fapt care poate afecta serios stabilitatea financiară și bunăstarea copiilor. Prin urmare, ASFANU solicită ca implementarea acestor măsuri să fie însoțită de politici compensatorii care să protejeze familiile numeroase de impactul acestor schimbări.