Semnal de alarmă! Mortalitatea AVC-ului în România, de două ori mai mare față de media europeană / Care sunt cauzele și ce persoane sunt mai predispuse

Mortalitatea AVC-ului este de două ori mai mare în România față de media europeană

„În România, potrivit datelor oficiale, mor de două ori mai mulți oameni din cauza AVC-ului decât media europeană, iar cauzele sunt multiple, de la lipsa accesului rapid la tratamente specializate și conștientizarea precară la nivelul societății cu privire la semnele precoce ale AVC-ului, până la rata crescută a factorilor de risc precum hipertensiunea arterială, fumatul, diabetul, colesterolul crescut, obezitatea și sedentarismul ”, afirmă dr. Mihai Ionescu, medic specialist neurologie în cadrul Clinicii Neuroaxis.

Fumătorii, de până la șase ori mai predispuși la AVC

Persoanele care fumează până la 20 de țigări pe zi sunt de șase ori mai predispuși să se confrunte cu un AVC. „Acest risc crescut este cauzat de numeroasele substanțe toxice din fumul de țigară, care afectează negativ sistemul cardiovascular. Fumatul determină creșterea tensiunii arteriale și rigidizarea vaselor de sânge, ceea ce favorizează formarea cheagurilor și restricționarea fluxului sanguin către creier”, adaugă dr. Mihai Ionescu.

Noi descoperiri în lupta împotriva AVC-ului

La nivel internațional, oamenii de știință înregistrează noi progrese în ceea ce privește identificarea celor mai eficiente metode de intervenție în cazurile de AVC. Printre studiile cu rezultate importante realizate de comunitatea științifică internațională, se numără și:

Studiul Twin2win:

Acest studiu a comparat două metode pentru extragerea cheagurilor în AVC ischemic: folosirea unui singur dispozitiv (stent) și a două dispozitive simultan. Studiul a arătat că utilizarea a două stenturi crește semnificativ șansele de recanalizare din prima încercare, ceea ce ajută la restabilirea fluxului de sânge către creier mai rapid, esențial pentru a reduce daunele.

Studiul Interact:

Acest studiu s-a concentrat pe controlul tensiunii arteriale la pacienții cu AVC hemoragic și a demonstrat că scăderea rapidă a tensiunii arteriale poate limita extinderea hemoragiei, prevenind complicațiile severe. Este una dintre primele dovezi clare că intervenția promptă în AVC-ul hemoragic poate reduce considerabil daunele.

„Studiul Interact confirmă cât de critic este să acționăm rapid în caz de AVC hemoragic. Prin scăderea promptă a tensiunii arteriale, putem preveni extinderea hemoragiei și astfel limităm gravitatea leziunilor. Acest studiu subliniază importanța unei intervenții de urgență și poate face o mare diferență în șansele de supraviețuire și recuperare ale pacienților,” adaugă specialistul Clinicii Neruoaxis.

Studiul Tension:

Acest studiu a schimbat abordarea față de pacienții cu AVC ischemic sever, demonstrând că trombectomia (extragerea cheagului de sânge) este benefică și pentru pacienții cu leziuni extinse. Procedura, considerată anterior riscantă pentru acești pacienți, s-a dovedit eficientă, crescând șansele lor de recuperare.

„Studiul Tension este o descoperire importantă pentru pacienții cu AVC sever, arătând că trombectomia este posibilă chiar și în cazurile grave. Extinderea criteriilor pentru acest tratament le oferă mai multor pacienți șansa de a beneficia de intervenții care pot face diferența între viață și dizabilitate severă. Acest studiu ne încurajează să adoptăm o abordare mai largă în evaluarea eligibilității pacienților pentru trombectomie,” adaugă dr. Mihai Ionescu.

FOTO Doliu în teatrul românesc: Un cunoscut actor a murit. Medicii nu l-au mai putut salva pe Petrișor Stan

Nicolae Ciucă: Îi urez domnului Primar General un mandat de succes, PNL îl va susţine cu o echipă de consilieri destoinici / Avem un proiect ambiţios, de anvergură, şi care, în sfârşit, după 35 de ani, propune un urbanism corect