Semnal uriaș de alarmă: Cea mai importantă plantă a omenirii nu mai absoarbe dioxidul de carbon

#image_title

Turbăriile acoperă o suprafață redusă din suprafața Pământului, dar stochează cantități uriașe de carbon. Vegetația din aceste mlaștini joacă în rol crucial în absorbția de carbon. La nivel mondial turbăriile acoperă aproximativ 3% din suprafața terestră, dar stochează mai mult decât dublul carbonului captat de toate pădurile lumii. De aceea, descoperirea din porțiunea peruană a Amazonului poate reprezenta un semnal de alarmă.

Cercetătorul Jeffrey Wood de la Universitatea din Missouri a realizat un studiu pe care l-a publicat în revista Geophysical Research Letters. El și colegii săi au urmărit mai multe mlaștini cu palmieri din Peru și au descoperit că deși prin anii 2018 și 2019 acestea absorbeau cantități mari de carbon, începând din 2022 acestea au devenit neutre din punctul de vedere al emisiilor de carbon.

Modificarea a apărut în condițiile în care nu au existat semne evidente ale efectelor umane asupra ecosistemului. În schimb, cercetătorii au descoperit că doi factori au dus la această schimbare. Primul este că perioadele prelungite fără nori și însorite au limitat fotosinteza plantelor, micșorând cantitatea de dioxid de carbon pe care au absorbit-o.

Al doilea factor este că nivelul mai scăzut al apei a lăsat expusă o mai mare parte a suprafeței turbei. Ca urmare, mai mult oxigen a fost disponibil pentru bacteriile din materia în descompunere, care s-a descompus mai repede, eliberând mai mult dioxid de carbon decât de obicei.

Cercetătorii nu știu dacă mlaștinile analizate își vor recăpăta capacitatea de absorbție în anii următori. De asemenea, experții spun că fluctuații au existat și în trecut și că astfel de analize trebuie să se întindă pe parcursul multor ani.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Tenis de masă: Eduard Ionescu şi-a asigurat a doua medalie la Jocurile Mondiale Universitare de Vară

Guvernul grec adoptă o strategie urgentă pentru gestionarea crizei apei – nivelul din rezervoare a atins minime istorice