Senatorul Eugen Pîrvulescu, sub control judiciar pentru instigare la cumpărare de influenţă/ El ar fi instigat o persoană să îi ceară unui martor 60.000 de euro, cu pretextul că poate interveni pentru urgentarea eliberării unui aviz de securitate ORNISS

Senatorul Eugen Pîrvulescu este cercetat de DNA sub control judiciar pentru instigare la cumpărare de influenţă, alături de fostul director general al OSIM, Marian-Cătălin Burcescu, şi de alte două persoane. Una dintre acestea, instigată de Pîrvulescu şi cu ajutorul celorlalţi inculpaţi, i-a cerut unui martor din dosar 60.000 de euro, pretinzând că poate interveni pentru urgentarea procedurii de eliberare a avizului de securitate ORNISS pentru acesta.

Potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie, procurorii de la Secţia de combatere a corupţiei au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar, începând din 11 octombrie, faţă de inculpaţii: Eugen Pîrvulescu, la data faptei şi în prezent senator în Parlamentul României, pentru instigare la infracţiunea de cumpărare de influenţă; Marian-Cătălin Burcescu, la data faptei director general la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (O.S.I.M.), pentru complicitate la cumpărare de influenţă; M.R.M., pentru trafic de influenţă; F.G. pentru complicitate la trafic de influenţă.

”În cursul anului 2022, inculpatul M.R.M, la instigarea inculpatului Pîrvulescu Eugen şi beneficiind de ajutorul inculpaţilor F.G. şi Burcescu Marian-Cătălin, ar fi pretins de la o persoană (martor în cauză) suma de 60.000 de euro, din care martorul ar fi remis inculpatului M.R.M. suma de 150.000 lei (echivalentul a 30.000 euro), acesta din urmă lăsând să se creadă că are influenţă asupra unei alte persoane care deţinea o funcţie importantă în cadrul instituţiei desemnate de securitate, afirmând că o va determina să urgenteze efectuarea verificărilor de securitate necesare în cadrul procedurii de eliberare a avizului de securitate O.R.N.I.S.S. în beneficiul martorului respectiv”, arată DNA, într-un comunicat de presă transmis vineri seară.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, cei patru inculpaţi trebuie să respecte o serie de obligaţii, între care să se prezinte ori de câte ori sunt chemaţi la organul de urmărire penală, să nu părăsească teritoriul României şi să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menţionate în ordonanţa de dispunere a controlului judiciar.

Inculpaţilor li s-a atras atenţia că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care le revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

Celor patru inculpaţi li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile penale, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

Eugen Pîrvulescu, senator de Teleorman, a fost ridicat, vineri dimineaţă, şi adus la la DNA, declarând la sosire că nu ştie ce acuzaţii i se aduc. 

Recent, el a anunţat că pleacă din PNL, partid pe listele căruia a candidat şi a fost ales la alegerile din 2020, şi că se alătură echipei lui Mircea Geoană.

Pîrvulescu a fost trimis în judecată de DNA în ianuarie 2022 după ce şi-ar fi folosit influenţa pe lângă membrii unor comisii de concurs de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă Teleorman, cărora le-ar fi cerut să îi dea subiectele pentru concursuri organizate pentru posturi de asistent medical şi şofer. El le-ar fi solicitat să îi favorizeze la proba practică pe candidaţii indicaţi de el pentru a obţine aceste posturi.

Ligile europene și FIFPRO vor depune luni o plângere antitrust împotriva FIFA

Franţa îl convoacă, după Italia, pe ambasadorul israelian, după un nou atac al armatei israeliene împotriva Misiunii ONU în Liban, soldat cu rănirea a doi militari din Sri Lanka, unul în stare ”critică”