Serbia are planuri energetice ambițioase: intenționează să transporte hidrogen prin conducte de gaze

#image_title

Transportgas observă că hidrogenul, ca și combustibil alternativ, devine din ce în ce mai important în contextul decarbonizării și al securității energetice. De asemenea, reamintește că Comunitatea Energetică a stabilit obiective pentru definirea calității gazelor naturale pentru toți operatorii de sisteme de transport din Europa de Sud-Est, cu accent special pe introducerea și aplicarea hidrogenului.

Serbia ar urma să transporte hidrogen prin amestecarea acestuia cu gaze naturale. Transportgas a reamintit că gazoductele construite în ultimii ani sau aflate în construcție în Europa sunt capabile să transporte hidrogen 100% pur.

Studiul ar trebui, printre altele, să determine procentul maxim de hidrogen care poate fi amestecat cu gaze naturale, precum și impactul asupra pierderilor din echipamente și din sistemul de transport.

Consultantul selectat va trebui, de asemenea, să determine compoziția chimică a amestecului hidrogen-gaz natural, să definească procedura de amestecare și să identifice punctele optime de amestecare în cadrul sistemului de transport, precum și locațiile adecvate pentru producerea și stocarea hidrogenului în Serbia.

Studiul ar trebui să evalueze, de asemenea, cât de mult hidrogen amestecat cu gaze naturale poate fi transportat prin conductele de gaze existente, ținând cont de calitățile variate ale gazelor naturale provenite de pe diferite rute de aprovizionare. Construcția conductei de gaze Balkan Stream și a interconectorului cu Bulgaria, în apropiere de Dimitrovgrad, a permis Serbiei să își diversifice aprovizionarea cu gaze, a subliniat Transportgas.

Studiul ar trebui să identifice, de asemenea, locații adecvate pentru producerea și stocarea hidrogenului în Serbia.

Studiul trebuie să includă o evaluare a impactului compoziției chimice și calității amestecului hidrogen-gaz natural asupra principalilor consumatori de gaz din Serbia – oțelăria Železara Smederevo, stațiile de asfalt, stațiile de alimentare cu gaz natural comprimat (GNC), rafinăria de petrol Rafinerija nafte Pančevo, centralele de cogenerare TE-TO Pančevo și TE-TO Novi Sad, uzina petrochimică HIP-Petrohemija Pančevo, producătorul de metanol MSK Kikinda și centralele de termoficare din Belgrad și Zrenjanin.

Consultantul va trebui să recomande investițiile necesare pentru introducerea hidrogenului, cum ar fi instalarea de analizoare de gaze, construirea de noi conducte de gaze și modernizarea infrastructurii existente.

Obligația consultantului va fi, de asemenea, de a propune modificări de reglementare pentru a permite introducerea hidrogenului în infrastructura de gaze, se arată în invitație, menționând că reglementările în cauză includ Legea privind energia și decretul guvernamental privind condițiile de livrare și furnizare a gazelor naturale.

Termenul limită pentru depunerea ofertelor este 23 iulie, iar consultantul selectat va avea la dispoziție 180 de zile pentru a finaliza lucrările.

Bolojan, întâlnire crucială la Palatul Victoria cu liderii de sindicate după protestele de zilele trecute

Premierul Ilie Bolojan, întâlnire la Palatul Victoria cu reprezentanţii celor cinci confederaţii sindicale reprezentative la nivel naţional, pentru discuţii privind măsurile propuse de Guvern