Exonerarea anterioară urmează să expire la miezul nopții, iar dacă nu este prelungită, NIS se poate confrunta cu reduceri de aprovizionare cu țiței. NIS operează singura rafinărie de petrol din Serbia, care are o capacitate anuală de 4,8 milioane de tone și acoperă majoritatea nevoilor țării balcanice.
„Vor fi mai multe întârzieri ale sancțiunilor…, dar nu ne putem aștepta la mai mult de 30 de zile”, a declarat directorul general al Srbijagas, Dusan Bajatovic, pentru Pink TV din Belgrad.
Nu a spus de unde a știut această informație. Bajatovic este membru al partidului socialist co-guvernator al Serbiei, iar Srbijagas este, de asemenea, partener comercial al Gazprom.
NIS nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii.
Ca parte a sancțiunilor din 10 ianuarie asupra sectorului petrolier al Rusiei, Oficiul de Control al Activelor Străine al Trezoreriei SUA a acordat Gazprom Neft 45 de zile pentru a părăsi proprietatea NIS.
Pe 19 martie, NIS a cerut o derogare de 30 de zile de la sancțiuni, o prelungire a primei amânări aprobate pe 27 februarie, pentru a-și asigura mai mult timp pentru a găsi o soluție cu companiile rusești.
Pe 26 februarie, Gazprom Neft a transferat participații de aproximativ 5,15% la NIS către Gazprom, în încercarea de a evita sancțiunile.
Transferul urmează unei schimbări similare în 2022, când compania a evitat sancțiunile UE impuse Rusiei din cauza invaziei sale în Ucraina.
Gazprom Neft deține acum 44,85% din NIS, în timp ce Gazprom are 11,3%. Guvernul sârb deține 29,87%, iar restul micilor acționari.
NIS importă aproximativ 80% din nevoile sale prin operatorul croat de conducte Janaf, restul fiind acoperit de propria producție de țiței din Serbia.