Serbia se bazează pe Rusia pentru a ieși din iarnă – Acordul dintre Belgrad și Moscova

Dusan Bajatovic, CEO al companiei de stat sârbe Srbijagas, a ajuns la un acord cu Alexey Miller, CEO al gigantului energetic de stat rus Gazprom, și se așteaptă ca livrările de gaze rusești să atingă 400 de milioane de metri cubi în această iarnă. Ambele părți s-au întâlnit la Sankt Petersburg în timpul Forumului Internațional al Gazului.

Belgradul a semnat un acord de trei ani cu Gazprom în mai 2022, la scurt timp după invazia pe scară largă a Rusiei, iar livrările de gaze vor fi sub același contract. Bajatovic a spus că Serbia va lua în considerare extinderea acordului în primul trimestru din 2025.

Miller și Bajatovic au discutat, de asemenea, despre extinderea unei instalații subterane de stocare a gazelor din Banatski Dvor, nordul Serbiei, la 750 de milioane de metri cubi. Proiectul este deja în derulare, iar Serbia a ajuns la un acord cu Gazprom pentru a utiliza tehnologia rusă pe 8 octombrie.

Serbia, care a menținut relații de prietenie cu Moscova, este puternic dependentă de gazul rusesc și consumă în jur de 2,5 miliarde de metri cubi de gaz anual, din care Gazprom furnizează aproximativ 2 miliarde. Gazul rusesc intră în Serbia prin conductele TurkStream și Balkan Stream, ocolind Ucraina care tranzitează gazul rusesc către Europa Centrală.

Ucraina a declarat că își va încheia contractul de tranzit cu Gazprom la sfârșitul anului și multe țări din UE se îndepărtează deja de importurile de gaze rusești, inclusiv Croația și Slovenia. Ungaria, care a menținut, de asemenea, legături cu Rusia, încă mai importă gaz rusesc prin Ucraina și utilizează, de asemenea, conducta TurkStream.

Belgradul a început să caute și opțiuni alternative după ce s-a confruntat cu presiunea UE. În ciuda refuzului său de a sancționa Moscova, Serbia dorește totuși să adere la UE și atinge linia dintre Est și Vest.

Belgradul a semnat un contract cu Baku în noiembrie 2023 pentru a livra 400 de milioane de metri cubi de gaz în perioada 2024-2026 și un miliard de metri cubi din 2027. Pe 7 octombrie, Belgradul și Macedonia de Nord au semnat un memorandum de înțelegere pentru o conductă de 70 de kilometri. care va lega Serbia de terminalul de gaze naturale lichefiate (GNL) din Alexandroupolis, Grecia.

De asemenea, a fost încheiat un acord cu România pentru un interconexiune de gaze pe 6 august, care va avea o capacitate bidirecțională de 1,6 miliarde de metri cubi.

Doliu în lumea politică: Un fost premier al Scoţiei s-a prăbuşit și a murit după un discurs în Macedonia de Nord

Fumătorii şi cei care vapează au un nivel mai ridicat de bacterii orale dăunătoare care pot afecta sănătatea, indică un studiu