Serbia se luptă să negocieze cu administrația Casei Albe amânarea sancțiunilor americane împotriva NIS

#image_title

Aceasta a fost declarată de ministrul Minelor și Energiei al Republicii, D. Djedovic-Handanovic, în cadrul emisiunii de Radio și Televiziune din Serbia.

Declarațiile de D. Djedovic-Handanovic:

• negocierile merg destul de dificil, deoarece ne aflăm într-o poziție de neinvidiat între două mari puteri – Rusia și America;

• Licența de funcționare a NIS a fost prelungită pentru a patra oară;

• Pentru a menține stabilitatea pieței, a aprovizionării și a prețurilor, este foarte important pentru noi să evităm sancțiunile;

• Autoritățile sârbe vor face tot ce le stă în putință pentru a continua dialogul cu ambele părți pentru a-și apăra poziția;

• Serbia nu a făcut nimic pentru a facilita introducerea lor;

• Nu putem decât să sperăm și, mai presus de toate, să depunem eforturi pentru a obține cel mai bun rezultat posibil pentru cetățenii noștri:

➢ pentru a menține NIS în funcțiune,

➢ Rafinăria de petrol din Pancevo a reușit să producă produse petroliere în mod stabil.

Să ne reamintim că pe 27 iunie 2025, autoritățile americane au amânat introducerea sancțiunilor împotriva NIS pentru a patra oară până pe 29 iulie. Membrul Comitetului de Management al Gazprom, S. Kuznets, a declarat anterior că partea rusă speră la o soluționare a situației, ținând cont de importanța NIS pentru stabilitatea energetică a Europei de Sud-Est.

În decembrie 2024, ambasadorul SUA în Serbia, K. Hill, i-a dat oficial de înțeles lui A. Vucic că autoritățile americane vor impune sancțiuni împotriva NIS, deoarece proprietarii ruși ai NIS ar folosi cota lor din profituri pentru finanțare:

• pentru SVO în Ucraina;

• amenință stabilitatea în Balcani și în întreaga Europă;

• în loc să investească în viitorul Serbiei.

Pe 10 ianuarie 2025, Departamentul Trezoreriei SUA a adăugat Gazprom Neft, directorul general al companiei, A. Dyukov, și peste 20 de filiale, inclusiv NIS, pe lista de sancțiuni.

NIS a fost inclusă pe lista de sancțiuni deoarece Rusia deține peste 50% din companie.

NIS a solicitat suspendarea sancțiunilor.

• guvernele Serbiei și Ungariei;

• Operatorul croat al conductei de petrol Adriatice (JANAF), care furnizează petrol către NIS.

Sancțiunile guvernului SUA pot să nu afecteze în mod direct activitățile NIS în Serbia sau în străinătate, dar pot:

• blocarea accesului NIS la sistemul financiar al SUA (adică orice utilizare a dolarului ca monedă pentru tranzacții);

• ar putea bloca accesul băncilor americane nu doar la NIS, ci al tuturor companiilor care fac afaceri cu NIS.

Conducta de țiței Adriatic (JANAF), care transportă petrol de la terminalul petrolier din Rijeka la rafinăria din Pancevo și care aduce NIS până la 80 de milioane de euro pe an, va fi amenințată.

Proprietarul JANAF IOP este statul croat, așa că este foarte probabil ca JANAF să înceteze transportul de petrol pentru NIS.

JANAF nu are alternativă.

Din cauza transportului de petrol către Ungaria, care este singura sursă de venit pentru JANAF pe lângă NIS, cheltuielile companiei nu pot fi acoperite, ceea ce ar duce la faliment. Însă Croația este un aliat al Statelor Unite.

NIS nu are altă opțiune pentru aprovizionarea cu țiței decât prin JANAF IOP, așa că încetarea aprovizionării cu petrol va duce la închiderea rafinăriei și a companiei Petrochemia din Pancevo.

Teoretic, este posibil să se transporte petrol cu barje de-a lungul Dunării, dar acest lucru este dificil și costisitor.

Departamentul Trezoreriei SUA a acordat o amânare, apoi alte două, iar NIS a început în același timp restructurarea structurii sale de proprietate.

Gazprom Neft a început să transfere acțiuni NIS către Gazprom.

Interesul pentru acțiunile NIS a început să fie manifestat de vecini: mai întâi croații, apoi maghiarii.

Fostul coordonator al sancțiunilor americane, J. O’Brien, a declarat pe 12 ianuarie că Rusia ar trebui să se retragă complet din NIS.

Ca răspuns, președintele sârb A. Vucic a declarat pe 5 ianuarie că autoritățile sârbe sunt pregătite să cumpere participația pentru 700 de milioane de euro în cazul unor sancțiuni, dar ar prefera să evite un astfel de scenariu.

În prezent, se încearcă prelungirea amânării.

• una dintre cele mai mari companii energetice integrate pe verticală din Europa de Sud-Est;

• este angajată în explorarea și producția de petrol și gaze naturale, prelucrarea și comercializarea produselor petroliere, producția și vânzarea de energie electrică și implementarea de proiecte în domeniul petrochimiei;

• principalii acționari: Gazprom Neft (44,85% din acțiuni), Gazprom (11,3%) și Serbia (29,87%);

• Facilitățile de producție NIS sunt situate în Serbia, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, România și Ungaria;

• Principalul activ al companiei este o rafinărie mare de petrol din Pancevo, cu o capacitate de 4,8 milioane de tone/an.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Gafă de proporții epice în serviciile secrete: A divulgat numele a mii de colaboratori și efectele au fost catastrofale

Fenomenul extrem care afectează întreaga Europă lovește în plin România: Va fi printre cele mai afectate țări