Serghei Riabkov, adjunctul ministrului rus de externe, confirmă că Bashar al-Assad este în Rusia

Serghei Riabkov, adjunct al ministrului rus de externe, a confirmat marţi pentru postul american de televiziune NBC News că fostul preşedinte sirian Bashar al-Assad se află în Rusia. Kremlinul anunţase că Vladimir Putin i-a oferit azil liderului sirian şi familiei sale, dar a evitat să spună clar dacă el se află sau nu pe teritoriul rus, după ce a fost alungat de la putere de rebelii sirieni, la capătul a 13 ani de război civil. Riabkov este primul oficial de rang înalt de la Moscova care confirmă că Bashar al-Assad se află în Rusia.

Fostul preşedinte sirian „este în siguranţă, iar acest lucru arată că Rusia acţionează aşa cum este necesar într-o astfel de situaţie extraordinară”, a declarat Serghei Riabkov, devenind primul oficial rus care confirmă prezenţa lui Assad în ţară, potrivit NBC News.

„Habar nu am ce se întâmplă cu el în acest moment”, a mai declarat Riabkov, adăugând că „ar fi foarte greşit” din partea sa să speculeze „ce s-a întâmplat şi cum s-a rezolvat”.

Riabkov a declarat însă că Rusia va continua să îl sprijine pe liderul sirian, al cărui regim a fost acuzat de grupuri pentru drepturile omului şi foşti deţinuţi de atacuri cu arme chimice şi alte crime de război, precum şi de uciderea, tortura sistematică şi dispariţia forţată a zeci de mii de persoane de la revolta în masă din 2011, care a declanşat un război civil.

„Rusia nu este parte la convenţia care a instituit Curtea Penală Internaţională”, a ţinut să reamintească Riabkov când a fost întrebat dacă Kremlinul îl va preda pe Assad pentru a fi judecat.

Nici Siria nu s-a alăturat instanţei, care are sediul la Haga, şi nu a acceptat jurisdicţia acesteia.

Rusia şi China au blocat o încercare de a impune jurisdicţia sa în 2014. Statele Unite şi Israelul, de asemenea, nu recunosc jurisdicţia CPI, care nu are poliţie proprie pentru a-şi pune în aplicare mandatele.

În martie 2023, instanţa a emis un mandat de arestare pe numele lui Putin pentru „crime de război” pentru rolul său de supervizare a deportării ilegale a copiilor din Ucraina în Rusia. Luna trecută, CPI a emis mandate de arestare pentru prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu şi pentru fostul său ministru al apărării Yoav Gallant pentru presupuse crime împotriva umanităţii şi crime de război în Gaza. Israelul a respins acuzaţiile, iar Statele Unite au declarat că resping decizia.

Indiferent cine ajunge să guverneze Siria, fie că este vorba de gruparea militantă Hayat Tahrir al-Sham (HTS), care a condus forţele rebele ce l-au dat jos de la putere pe Assad, sau de altcineva, Rusia crede „cu tărie şi fermitate” că Siria „ar trebui să fie suverană, unificată şi cu integritatea respectată”, a menţionat Riabkov. „Să sperăm că nu vom avea acolo o situaţie care va însemna separarea unor părţi ale Siriei de altele”, a adăugat el.

De asemenea, diplomatul rus a îndemnat Israelul „să ia serios în considerare ceea ce se întâmplă în Înălţimile Golan”, după ce Netanyahu a ordonat armatei sale să preia controlul asupra zonei tampon demilitarizate şi patrulate de ONU la graniţa cu Siria, zonă care a fost stabilită în temeiul unui acord de încetare a focului din 1974. Israelul, a spus Riabkov, ar trebui să respecte acest acord şi „să nu încalce” integritatea teritorială a Siriei.

Un lucru pe care Rusia îl are în comun cu SUA este îngrijorarea cu privire la potenţialul de reapariţie a grupării teroriste Stat Islamic în Siria, a mai spus el.

SUA au lansat mai multe lovituri aeriene asupra ţintelor ISIS în Siria.

Jannik Sinner câștigă Premiul ATP Favoritul Fanilor pentru al doilea an consecutiv

Criza de la Volkswagen se agravează. Angajații amenință cu ‘războiul’ dacă gigantul auto nu face concesii semnificative