Serie de cutremure în Santorini – Premierul grec îndeamnă la calm în timp oamenii se grăbesc să ajungă pe continent

Remarcile sale au venit în timp ce școlile au fost rugate să închidă luni, iar autoritățile au sfătuit să nu fie „adunări mari în spații închise” pe insula, care este o destinație turistică populară, cunoscută pentru clădirile văruite în alb și bisericile cu cupolă albastră.

Peste 200 de cutremure au fost înregistrate în insulele grecești în ultimele 48 de ore, potrivit Laboratorului seismologic al Universității din Atena.

Seisme de până la 4,9 grade au fost înregistrate luni în nord-estul insulei, în timp ce zilele recente au fost semnalate cutremure de 4,3 și 3,9 grade în apropiere.

Vorbind din discuțiile UE de la Bruxelles, premierul a spus că țara lucrează pentru a gestiona „un fenomen geologic foarte intens”, adăugând că a cerut autorităților să ofere o „prezentare cuprinzătoare” a datelor geologice, pentru a se asigura că toată lumea cunoaște amploarea. a acestui eveniment seismic.

Remarcile lui Mitsotakis vin pe măsură ce mulți oameni din Santorini și-au petrecut duminică noaptea în aer liber, pe fondul temerilor de eventuale daune ale clădirilor în timpul cutremurelor.

Presa locală relatează că alți rezidenți au părăsit insula pe mare sau pe aer în timp ce activitatea seismică este în desfășurare.

Santorini se află pe ceea ce este cunoscut sub numele de Arcul Vulcanic Elen – un lanț de insule vulcanice create de tectonica plăcilor – dar ultima erupție majoră a avut loc în anii 1950.

Autoritățile elene au spus că recentele cutremure minore au fost legate de mișcările plăcilor tectonice în loc de activitatea vulcanică și că activitatea din caldera Santorini – bazinul vulcanic în care se află insula – rămâne în declin.

Un cutremur vulcanic are loc atunci când erupțiile vulcanice deplasează magma și fluidele spre suprafața Pământului, aceasta duce, la rândul său, la mișcarea plăcilor tectonice, care pot fi resimțite la suprafață ca cutremure sau tremurături.

Cutremurele înregistrate de geologi sunt considerate minore sau ușoare, dar autoritățile au recomandate o serie de măsuri preventive pe lângă închiderea școlilor, inclusiv a cere navelor să evite porturile Ammoudi și Fira.

Marile nave de croazieră ancorează adesea în apropierea portului vechi din Fira, pasagerii fiind aduși la țărm cu bărci mai mici.

De asemenea, li s-a spus școlilor să se închidă pe insulele din apropiere Anafi, Ios și Amorgos.

Duminică, Mitostakis a prezidat o întâlnire de urgență la Palatul Maximos cu șeful organizației grecești de planificare și protecție împotriva cutremurelor (OSAP), Efthimios Lekkas, și ministrul protecției civile, Vassilis Kikilias.

În urma întâlnirii pentru a discuta cutremurele continue din zona dintre Santorini și Amorgos, Kikilias a spus că guvernul rămâne alert și a cerut oamenilor din insulele afectate să urmeze instrucțiunile emise de autorități.

Oamenii au fost sfătuiți să evite călătoreștele abandonate și să se rute unde este posibil să se producă alunecări de teren.

În timp ce se crede că recentele tremurături sunt puțin probabil să fie un precursor al unei erupții, nu poate fi exclusă posibilitatea unei erupții mai puternice.

Kostas Papazachos, profesor de geofizică la Universitatea Aristotel din Salonic, a declarat pentru postul public ERT că măsurile de precauție au fost „tocmai pentru a limita impactul unui cutremur mai puternic”.

El a adăugat: „Când ai lângă tine o secvență atât de vie, atât de intensă, trebuie să fii puțin atent, tocmai pentru că există întotdeauna riscul să se întâmple așa ceva”.

Profesorul Papazachos a spus că, dacă ar avea loc un cutremur minor în timp ce oamenii erau adunați în mulțimi mari, ar putea crea panică care ar putea duce la rănirea oamenilor.

Departamentul Regional de Pompieri din Marea Egee de Sud a fost pus în alertă generală și echipele de salvare, precum și comandantul regional au fost trimise la Santorini.

Deși insula are o populație de aproximativ 15.500 de locuitori, întâmpină milioane de turiști în fiecare an. Ministerul de Externe al Marii Britanii și-a actualizat sfaturile pentru turiștii britanici duminică, reiterând măsurile recente și instruind vizitatorii să urmeze îndrumările oficialilor locali.

Se mărește lațul! Fosta deputată Andreea Cosma, audiată la DIICOT în dosarul ‘Nordis’

Incendiu la bord – Un pensionar a încercat să-și prepare cafea în vagon