Situația rămâne critică în Turcia. Zeci de echipaje de intervenție au fost mobilizate după ce un incendiu a izbucnit într-o zonă împădurită, în apropierea lacului Eymir. Centrul orașului Ankara este la 20 de kilometri, iar pompierii încearcă de ieri dimineață să țină vâlvătaia departe de capitală.
Lupte cu flăcările se duc și în provincia Antalya, din sudul Turciei. Temperaturile de peste 46 de grade, vântul puternic și seceta au alimentat focare în cel puțin șase districte.
Termometrele au arătat 50,5°C, cea mau mare temperatură înregistrată vreodată în Turcia. Țara se confruntă cu un val de caniculă fără precedent.
O temperatură de 50,5°C a fost înregistrată vineri în sud-estul Turciei, fiind vorba despre un record național, au anunțat autoritățile potrivit Le Figaro. „Conform datelor de la Direcția Generală de Meteorologie, a fost doborât un record de temperatură, cu 50,5°C în Silopi (…) pe 25 iulie”, a transmis Ministerul Mediului din Turcia pe X.
În Grecia au fost și 44 de grade Celsius și la fel ca și în Turcia, oamenii sunt continuu alertați.
Flăcările au cuprins un sat aflat la 25 de kilometri de Atena, unde sunt fabrici care lucrează cu materiale inflamabile. Au avut loc și explozii.
Pe insula greacă Evia, peste 130 de pompieri au fost mobilizaţi pentru a stinge incendiile, ajutați de avioane și elicoptere. Iar pe o insula din sudul Greciei, cel puțin 130 de persoane au fost salvate de pe o plajă din calea flăcărilor care se apropiau cu viteză.
Autoritățile elene sunt în alertă în mai toată țara. Cetățenii și turiștii au fost sfătuiți să evite complet fumatul în aer liber și să nu să facă focul pentru grătare, mai ales lângă păduri și în zonele cu vegetație uscată.
Și în Albania e situație de urgență din cauza incendiilor de vegetație care se extind rapid în sudul țării. Trei sate au fost evacuate. Flăcările, vântul și temperaturile ce depășesc 42 de grade Celsius pun în pericol locuințe și culturi agricole.
1.000 de pompieri și militari fac eforturi supraomenești, sprijiniți de elicoptere ale armatei și avioane-cisternă, trimise de Croația și Ungaria.
În spitalele din Norvegia, dotările abia fac față. Temperaturile extreme pun în pericol viața pacienților cu boli cronice și a bebelușilor.
Ministrul norvegian al Sănătății admite că multe spitale nu sunt pregătite pentru temperaturi atât de ridicate. Oficialul a promis reevaluarea protocoalelor, în contextul schimbărilor climatice.