Sfaturile unui specialist în educație financiară: Poți economisi serios în anul 2025

Potrivit specialistului, stabilirea unui obiectiv financiar clar și crearea unui buget detaliat sunt pași esențiali pentru a evita surprizele neplăcute și a face față provocărilor economice din acest an.

„Primul pas este să ne stabilim un obiectiv financiar. Adică să punem pe o bucată de hârtie și legat de firmă, pentru cei care sunteți antreprenori, și legat de casă, dacă sunteți cu copiii și soția, în care punem ce am vrea noi să se întâmple financiar anul acesta. Dacă avem copii de peste 10-12 ani, este bine să-i implicați și pe ei pentru că poftele lor pot să deraieze destul de ușor bugetul unei familii ulterior”, a explicat Adrian Asoltanie.

Expertul subliniază importanța implicării întregii familii în procesul de planificare financiară, atât pentru a lua decizii informate, cât și pentru a învăța copiii lecții valoroase despre gestionarea banilor.

„Al doilea pas este bugetul și cheltuielile familiei pe care le trecem estimativ și vom avea o imagine clară asupra banilor, mai ales a celor care intră. Ne uităm la picioarele financiare, adică sursele de venit pe care le avem și cum s-ar simți ele în 2025, pentru că există un risc de creștere a șomajului pe anumite industrii care vor intra în colaps sub presiunea taxelor, impozitelor, dobânzilor și a scăderii consumului”, a spus specialistul.

Asoltanie recomandă diversificarea veniturilor: „O prioritate anul acesta ar fi adăugarea de picioare financiare noi, adică să mai găsim și alte surse de venit care să vină să compenseze situația.”

„La partea de cheltuieli, evident, ar trebui mai multă atenție, mai multă curățenie. Bugetul financiar nu se face doar pe o lună, ci pe un an de zile, iar cel mai bun moment este la început de ianuarie. Se va vedea cât se adună pe niște categorii de cheltuieli pe care noi de obicei nu le luăm în calcul, că zicem că nu este mare lucru 10-15 lei, dar se adună într-un an de zile”, a explicat el.

Un alt aspect esențial este alocarea unei părți din venituri pentru economii încă din ziua salariului:

„Anul ăsta nu ar trebui să fie: cât ai, atât cheltui. Ar trebui să fie anul când în ziua de salariu întâi punem deoparte 10-15%, apoi după aceea ne ocupăm de restul cheltuielilor.”

Adrian Asoltanie avertizează că 2025 ar putea fi un an dificil din punct de vedere economic, dar cu o planificare atentă și disciplină financiară, familiile pot face față provocărilor. Stabilirea unui obiectiv financiar clar, diversificarea veniturilor și optimizarea cheltuielilor sunt pași esențiali pentru a proteja stabilitatea financiară.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Erdogan avertizează forțele kurde: „Nu există loc pentru teroriști” în Siria

O asistentă de la UPU, de 28 de ani, găsită moartă în casă după ce s-ar fi sinucis