Într-o declarație făcută miercuri seara, Kremlinul a spus că delegația sa va fi condusă de Vladimir Medinsky, un consilier de linie dur al lui Putin, care a condus singura rundă anterioară de negocieri directe între Rusia și Ucraina în 2022.
La scurt timp după anunțul Kremlinului, un oficial american a declarat că Donald Trump nu va participa nici el la discuții. Trump sugerase anterior că va călători în Turcia numai dacă Putin va fi prezent.
Medinsky, fostul ministru rus al culturii, ultra-conservator, va fi însoțit la Istanbul de un ministru adjunct al apărării, Alexander Fomin, un ministru adjunct al afacerilor externe, Mikhail Galuzin, și Igor Kostyukov, șeful agenției de informații militare a Rusiei.
Decizia Rusiei de a-l numi pe Medinsky să conducă negocierile sugerează că aceasta intenționează să relanseze negocierile pe linia rundei de negocieri fără rezultat de la Istanbul din 2022, care includea cereri maximaliste, precum limitarea armatei ucrainene și blocarea reconstrucției acesteia cu sprijin occidental – condiții pe care Kievul le-a respins ca fiind inacceptabile.
Este de remarcat faptul că Kremlinul nu trimite cei doi diplomați ai săi cei mai înalți, Yuri Ushakov și Sergei Lavrov, care au participat anterior la multiple discuții la nivel înalt cu SUA în Arabia Saudită.
Presiunea asupra lui Putin pentru a participa la discuții a crescut după ce Zelenski și apoi Trump l-au invitat să se deplaseze la Istanbul pentru a discuta un potențial acord de pace.
Zelenski l-a provocat pe Putin la o întâlnire personală în Turcia, după ce liderul rus a folosit un discurs neașteptat, ținut târziu în noapte la Kremlin, pentru a solicita negocieri directe între Rusia și Ucraina la Istanbul.
Multe lucruri rămân încă neclare cu privire la discuțiile de joi, care capătă o importanță crescândă pe fondul escaladării retoricii și al poziționării strategice a Rusiei și Ucrainei.
Zelenski se îndrepta miercuri seara spre Ankara, unde urmează să se întâlnească joi cu președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, potrivit asistenților săi.
Liderul ucrainean a declarat că este gata să zboare la Istanbul în orice moment dacă liderul rus se va prezenta. „Dacă Putin nu vine și joacă jocuri, este clar că nu vrea să pună capăt războiului”, a declarat el marți.
Miercuri seara, ministrul ucrainean de externe, Andrii Sybiha, a postat pe rețelele sociale fotografii de la o întâlnire în Turcia cu secretarul de stat american, Marco Rubio, și senatorul american Lindsey Graham. Sybiha a declarat că cei trei s-au întâlnit pentru a „continua eforturile de pace și a coordona pozițiile în această săptămână critică”.
El a adăugat: „Este esențial ca Rusia să răspundă la măsurile constructive ale Ucrainei. Până în prezent, nu a făcut acest lucru. Moscova trebuie să înțeleagă că respingerea păcii are un preț”.
Trump îl îndemnase anterior pe Zelenski să accepte oferta de negocieri și spusese că speră ca Putin să participe.
Miercuri, liderul american declarase că există „posibilitatea” să se îndrepte către această țară dacă președintele rus se va afla acolo. Trump a precizat însă că joi era programat să se afle în Emiratele Arabe Unite, în cea de-a treia și ultima etapă a turneului său în Golf. Însă, întrebat despre o eventuală vizită în Turcia, el a adăugat: „Asta nu înseamnă că nu aș face-o pentru a salva multe vieți”.
În cadrul unei conferințe de presă la Beijing, președintele Braziliei, Luiz Inácio Lula da Silva, a declarat că îl va îndemna pe Putin să participe la discuțiile cu Zelenski. „Voi încerca să vorbesc cu Putin”, a spus Lula, adăugând că intenționează să se deplaseze la Moscova. „Nu mă costă nimic să spun: «Hei, tovarășe Putin, du-te la Istanbul și negociază, la naiba!»”.
Brazilia și China au emis marți o declarație comună în care au solicitat negocieri directe ca „singura cale de a pune capăt conflictului”.
Putin și Zelenski s-au întâlnit o singură dată, în 2019, iar Moscova l-a descris în repetate rânduri pe liderul ucrainean ca fiind ilegitim.
La Istanbul, Ucraina este de așteptat să solicite un armistițiu complet de 30 de zile ca punct de plecare pentru continuarea negocierilor.
Moscova a respins în mod constant propunerile de prelungire a încetării focului, argumentând că acestea ar da Ucrainei timp să se reînarmeze și să se regrupeze într-un moment în care forțele ruse avansează pe câmpul de luptă.
Oficialii ruși au indicat că vor insista pentru cereri maximaliste la Istanbul, similare celor formulate în timpul rundei eșuate de negocieri din Turcia, din primăvara anului 2022.
Liderii europeni au promis că vor intensifica presiunile asupra Rusiei în cazul eșecului negocierilor din Turcia, dar rămâne de văzut dacă vor reuși să-l convingă pe Trump să se alăture eforturilor lor de a strânge șurubul asupra Moscovei.
Cancelarul german Friedrich Merz a declarat miercuri că nu trebuie să existe nicio soluție în Ucraina sub forma unei „păci dictate” de Moscova.
Adresându-se parlamentului, Merz a avertizat cu privire la „fapte create militar împotriva voinței Ucrainei”, spunând parlamentarilor că este „de o importanță capitală ca Occidentul politic să nu se lase divizat”.