Elevii care obțin medalii la olimpiadele internaționale nu vor mai beneficia, începând cu anul școlar 2025-2026, de burse lunare de excelență, potrivit noii legislații adoptate de Guvernul Bolojan și publicate în Monitorul Oficial în seara zilei de 25 iulie, la ora 21:20. În schimb, ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, le recomandă acestora, într-un mesaj care a stârnit revoltă în spațiul public, să își „acorde singuri o bursă de merit”, din premiul unic pe care îl primesc pentru medalia câștigată.
„Dacă obții, de exemplu, mențiune, premiul este cam de 1.000 euro, poate va fi ușor crescut, astfel încât îți permiți cu siguranță să-ți dai din acel premiu tu o bursă de merit în fiecare lună”, a declarat ministrul, într-un videoclip publicat pe 8 iulie pe pagina oficială a Ministerului Educației, potrivit edupedu.ro.
Reforma sistemului de burse anunțată de ministrul Daniel David vine în contextul măsurilor de austeritate impuse prin legea 141/2025, care modifică inclusiv legile educației. Astfel, bursele de excelență (tip I și tip II) și bursele de reziliență vor fi eliminate, iar numărul burselor de merit va fi limitat la 15% dintr-o clasă, indiferent de numărul elevilor cu medii peste 9.00. Argumentul invocat de autorități: sistemul este „nesustenabil” și „deviază de la sensul meritului”.
Cu toate acestea, Ministerul Educației nu a prezentat niciun studiu sau analiză care să fundamenteze această reformă, bazându-se exclusiv pe declarațiile ministrului. Mai mult, o analiză realizată de Institutul de Științe ale Educației la solicitarea Edupedu.ro, care contrazicea cu date argumentele oficiale, a fost blocată de Daniel David pe motiv că ar fi supusă unui proces de peer-review.
Ministrul David a insistat, în mai multe apariții publice, că participarea elevilor la olimpiade este voluntară și că statul nu are obligația de a-i susține lunar pe olimpici. „Cred că premiile sunt suficiente, fiindcă până la urmă, copiii care participă la olimpiade participă voluntar, fiindcă își doresc acest lucru și mă bucur că își doresc și că participă”, a afirmat oficialul. „Onorăm la cât își permite acum țara performanța la olimpiade.”
Daniel David a mai enumerat o serie de „avantaje” de care beneficiază olimpicii, cum ar fi eligibilitatea pentru bursele sociale sau clasice de merit, facilități la examenele naționale și înscrierea la facultate. Acestea, în opinia sa, ar compensa eliminarea sprijinului financiar lunar.
În prezent, elevii olimpici internaționali primesc burse lunare de excelență de tip I în valoare de până la un salariu minim brut, adică 4.050 de lei (aproximativ 800 de euro) pe lună pentru locul I. Pentru mențiuni, bursa era de 25% din salariul minim, adică circa 1.000 de lei pe lună. Din 2025, aceste burse vor fi complet eliminate.
Singurele sume de care vor mai beneficia olimpicii vor fi premiile unice acordate în funcție de nivelul competiției și de rezultat. Acestea variază între 6.000 și 20.000 de lei pentru competițiile mondiale (adică între aproximativ 1.200 și 4.000 de euro), conform HG 1.616/2024.
Pentru elevii care au performanțe doar la nivel național, premiile sunt cu mult mai mici: 1.000 de lei pentru locul I, 700 de lei pentru locul II și 500 de lei pentru locul III.
Calculul invocat de ministru, potrivit căruia un premiu de 1.000 de euro ar fi suficient pentru un an întreg de „bursă de merit”, ignoră faptul că nu toți olimpicii internaționali obțin locuri pe podium în fiecare an și că aceste sume sunt acordate o singură dată, în timp ce bursa lunar garantată oferea o formă constantă de susținere. În plus, pentru elevii din familii modeste, participarea la pregătire și deplasările pentru competiții presupun costuri importante, adesea neacoperite de stat.