Sfidarea OPEC+ a Kazahstanului ar putea împinge Arabia Saudită într-un război dureros al prețurilor

Noul ministru al Energiei din Asia Centrală, Erlan Akkenzhenov, a declarat miercuri pentru Reuters că Kazahstanul va acorda prioritate intereselor naționale față de cele ale grupului OPEC+ atunci când își va determina nivelurile producției de petrol, ceea ce înseamnă că țara ar putea să nu respecte reducerile la care a convenit ca parte a unui acord de aprovizionare între marile țări producătoare.

Acesta ar putea fi, de asemenea, un precursor al părăsirii Kazahstanului din alianța OPEC+ condusă neoficial de Arabia Saudită, care din 2022 a convenit asupra unei serii de reduceri colective de producție în valoare totală de aproximativ 5,85 milioane de barili pe zi (bpd), sau aproape 6% din producția globală. Dar acordul a fost departe de a fi etanș, deoarece un număr de membri nu și-au îndeplinit obiectivele de producție, inclusiv Irak și Emiratele Arabe Unite.

Kazahstanul a fost, fără îndoială, cel mai grav infractor recent. Producția sa de țiței a crescut în martie la 1,85 milioane bpd de la o medie de 1,74 milioane bpd în 2024, după ce producția a început la extinderea zăcământului gigant al țării Tengiz la începutul anului, depășind cu mult cota de producție a țării de 1,468 milioane bpd, potrivit datelor OPEC.

Alianța OPEC+ a fost foarte eficientă în menținerea prețurilor petrolului Brent într-un interval constant de 70-90 de dolari pe baril în ultimii ani. Însă lipsa de conformitate în rândul membrilor OPEC+ a deranjat Arabia Saudită, care necesită un preț al petrolului de peste 90 de dolari pe baril pentru a-și echilibra bugetul, potrivit estimărilor FMI.

Riad și alți producători au trimis o șansă peste membrii care nu se conformează la începutul acestei luni, când au anunțat un acord neașteptat pentru a accelera planurile de creștere a producției cu 411.000 bpd în mai, o creștere de trei ori față de un plan anterior. Arabia Arabia și-a redus drastic prețurile de vânzare a petrolului pentru luna mai pentru cumpărătorii asiatici la cel mai scăzut nivel din ultimele patru luni, provocând și mai mult pe alți producători.

Un război prelungit al prețurilor, precum cel lansat de Arabia Saudită în 2014, în încercarea de a reduce creșterea producției de șist din SUA, ar face multe câmpuri petroliere neprofitabile, determinând producătorii să închidă producția, oferind producătorilor cu costuri reduse o cotă de piață mai mare.

Acordul de creștere a producției a părut inițial să-și atingă scopul și a fost urmat de un plan de compensare detaliat, asta ar fi văzut Kazahstanul și Irakul implementând reduceri profunde de producție.

Dar evenimentele de miercuri sugerează că Kazahstanul nu va juca mingea și va menține producția la niveluri ridicate.

Acesta este un scenariu de coșmar pentru alianța OPEC+.

Sfidarea Kazahstanului i-ar putea împinge pe alți membri să-și reconsidere beneficiile respectării acordului de aprovizionare, potențial determinându-i să ia în considerare părăsirea alianței.

Aceasta, la rândul său, ar putea duce la o creștere a producției care ar putea duce la o creștere a prețurilor petrolului dacă producția în alte țări non-OPEC+, cum ar fi Statele Unite și Brazilia, crește.

Arabia Saudită și aliații săi vor lansa, probabil, imediat un amplu efort diplomatic pentru a convinge Kazahstanul să respecte acordul.

Dar dacă Riad nu reușește să impună disciplina în acest fel, ar putea încerca să oblige Kazahstanul și alți membri rătăciți OPEC+ să se încadreze, inundând piața cu mai mult petrol ieftin, declanșând efectiv un război al prețurilor.

Într-adevăr, surse familiare cu chestiunea au declarat miercuri pentru Reuters că mai mulți membri OPEC+ vor sugera accelerarea creșterii producției de petrol în iunie pentru a doua lună consecutiv.

Adăugarea atât de mult petrol pe o piață deja bine aprovizionată este riscantă, mai ales având în vedere tulburările economice globale observate pe fondul escaladării războiului comercial mondial al președintelui american Donald Trump.

Arabia Saudită și alte țări din Golf au unele dintre cele mai scăzute costuri de producție de petrol din lume și, prin urmare, ar putea face față unui război prețurilor mai bine decât

altele. În același timp, ei nu ar dori să vadă prețurile să se prăbușească pentru o perioadă îndelungată de timp, deoarece asta ar afecta foarte mult finanțele lor naționale.

Alianța OPEC+ a dat semne tot mai mari de slăbiciune în acest an. Sfidarea Kazahstanului ar putea semnala că se apropie o scindare.

Strategia Rusiei în România. Avertisment lansat de o expertă în spațiul ex-sovietic: ‘Moscova mizează pe frică!’

XTB: Tesla și-a publicat rezultatele. Ce trebuie să știe investitorii despre compania lui Musk