Sfidarea supremă! Ungaria și Rusia se ‘pupă’ pe tărâm american: Ce au spus Peter Szijjarto și Serghei Lavrov

Ministrul ungar de Externe Peter Szijjarto a apărat joi, după ce s-a întâlnit la New York cu omologul său rus, Serghei Lavrov, legăturile dintre guvernul său şi Moscova, care, de la începutul invaziei ruse în Ucraina, sunt considerate cele mai strânse relaţii cu Kremlinul ale unui stat membru al Uniunii Europene (UE), informează EFE, potrivit Agerpres.

„Rusia a făcut întotdeauna parte din realitatea Europei Centrale, aşa că nu putem renunţa la contacte”, a declarat joi, pe Facebook, ministrul ungar de Externe.

Peter Szijjarto a subliniat, de asemenea, rolul important pe care îl joacă, pentru Ungaria, gigantul eurasiatic în calitate de furnizor de hidrocarburi.

Ministrul Serghei Lavrov şi diplomaţia rusă „au încercat întotdeauna să răspundă solicitărilor guvernului ungar (şi să le rezolve)”, a mai spus şeful diplomaţiei ungare.

În acest context, Peter Szijjarto a subliniat „flexibilitatea” Moscovei „în asigurarea aprovizionării cu petrol”, o declaraţie care se referă la blocada impusă de Kiev în luna august tranzitului de ţiţei de la compania rusă Lukoil prin conducta Drujba, care traversează Ucraina, şi care a afectat aprovizionarea Ungariei şi a Slovaciei.

Ulterior, compania petrolieră ungară MOL a fost de acord să cumpere petrolul înainte de a intra pe teritoriul Ucrainei, astfel încât blocada impusă de Kiev să nu mai afecteze sosirea ţiţeiului rusesc în Ungaria.

Ungaria cumpără din Rusia 65% din petrolul său, iar Lukoil furnizează aproximativ jumătate din volumul importat.

În plus faţă de refuzul de a ajuta Ucraina din punct de vedere militar împotriva atacului Rusiei, guvernul ungar condus de ultra-naţionalistul Viktor Orban a îngreunat, de asemenea, aprobarea pachetelor de sancţiuni impuse Moscovei de către UE, deşi a sfârşit întotdeauna prin a susţine aceste măsuri.

Ancheta se extinde în dosarul ‘antrenorului de genii’: Alți trei prădători au fost depistați. ONG-uri paravan pentru pedofilie

Washingtonul acuză Rusia că ar purta discuţii despre un transfer de arme către rebelii houthi