Siegfried Mureşan: Guvernul condus de Ciolacu nu a atras niciun euro din fondurile structurale şi de coeziune alocate din exerciţiul financiar 2021-2027/ Blocajul absorbţiei este strict o problemă de voinţă politică, nu de capacitate instituţională

Europarlamentarul PNL Siegfried Mureşan susţine că Guvernul condus de Marcel Ciolacu nu a atras niciun euro din fondurile structurale şi de coeziune alocate României din exerciţiul financiar european 2021-2027, cerându-i premierului să explice de ce a blocat absorbţia fondurilor europene. ”Blocajul absorbţiei este strict o problemă de voinţă politică, nu de capacitate instituţională”, adaugă el.

Siegfried Mureşan a afirmat, miercuri, într-o postare pe Facebook, că prim-ministrul Marcel Ciolacu a blocat absorbţia de fonduri europene.

”Guvernul condus de prim-ministrul Marcel Ciolacu nu a reuşit să atragă niciun euro din fondurile structurale şi de coeziune care sunt alocate României din exerciţiul financiar european 2021-2027. Deşi ne aflăm la jumătatea exerciţiului, singurii bani pe care i-a încasat ţara noastră sunt reprezentaţi de prefinanţare: adică acele sume modice pe care România le primeşte automat în cont la începutul fiecărui an fără ca guvernul să trebuiască să facă ceva”, a susţinut el.

Potrivit europarlamentarului PNL, în ultimii ani România a demonstrat că poate absorbi rapid fonduri europene, el prezentând date în acest sens.

”Blocajul absorbţiei este strict o problemă de voinţă politică, nu de capacitate instituţională. România a demonstrat în ultimii ani că are capacitatea de a absorbi fonduri europene în ritm rapid. În 2022 şi 2023, în timpul guvernului condus de prim-ministrul Nicolae Ciucă, România a absorbit sume record din fondurile europene alocate ţării noastre în exerciţiul financiar anterior. În 2022, am avut o absorbţie de 5,9 miliarde de euro, iar în 2023 a fost de 6 miliarde de euro. Prim-ministrul Marcel Ciolacu trebuie să ne spună de ce a blocat absorbţia fondurilor europene acum, când România ajunsese la o capacitate record de absorbţie”, a adăugat Mureşan.

Aproape 14 miliarde de euro fonduri nerambursabile au fost atrase de Ministerul Energiei în 15 luni (ministru)

Un fost campion olimpic spune că îi va lăsa moştenire unui hoţ medalia de aur dacă acesta i-o va înapoia acum