Ministrul Muncii, Simona Bucura – Oprescu afirmă că vocea pensionarilor mulţumiţi de faptul că pensiile au fost majorate în urma recalculării nu se aude şi a explicat că dacă ai muncit şi contribuit la fel, trebuie să ai acelaşi cuantum al pensiei. Ea a precizat că recalcularea din septembrie este despre echitate în interiorul sistemului public de pensii. ”Trebuie să fim de acord că România anului 2024 este România corectitudinii”, consideră Bucura-Oprescu.
Simona Bucura – Oprescu a fost întrebată, sâmbătă, la emisiunea Insider Politic de la Prima TV, cum a reuşit performanţa să majoreze 3,8 milioane de pensii şi în acelaşi timp să genereze proteste de stradă şi multe nemulţumiri.
”Cred că eu sunt principalul protestatar, fiindcă eu însămi protestez pentru faptul că vocea pensionarilor mulţumiţi nu se aude. Iar vocea pensionarilor mulţumiţi să ştiţi că este foarte puternică fiindcă indiferent dacă avem pensionari care, datorită recalculării pensiilor avem o creştere a cuantumului acestuia sau avem situaţii în care se menţine cuantumul în plată fiindcă nicio pensie nu scade, cu toţii trebuie să fim de acord că România anului 2024 este România corectitudinii. Trebuie să fie România corectitudinii. Şi pentru asta, inclusiv în interiorul sistemului public de pensii, avem nevoie de dreptate, de justiţie socială, de echitate. Pentru asta a fost atât de importantă reaşezarea întregului sistem public de pensii astfel încât, dacă ai muncit şi contribuit la fel, să ai acelaşi cuantum al pensiei indiferent când ai ieşit la pensie. Recalcularea din septembrie este despre fiecare dintre noi. Este despre echitate în interiorul sistemului public de pensii şi da, vocea pensionarilor mulţumiţi trebuie să se audă şi ea, altfel eu însămi voi protesta”, a declarat Simona Bucura – Oprescu.
Ea a fost întrebată când se va auzi vocea pensionarilor mulţumiţi.
”Când dumneavoastră îi veţi aduce pe toţi în faţa noastră şi şi vocea pensionarilor mulţumiţi se va auzi. (…) Eu consider că noi avem un parteneriat. Iar în acest parteneriat, nici noi oamenii politici, nici societatea românească nu ne vedem aşa cum suntem, decât cu ajutorul dumneavoastră. Dar, până acum, dumneavoastră cu toţii şi societatea românească aţi clamat vrem contributivitate, vrem să avem drepturi de asigurări sociale bazate pe contributivitate. Fraţilor, gata, avem o lege, avem o lege bună bazată pe contributivitate. Ai două elemente fundamentale care îţi influenţează cuantumul pensiei. Cele două sunt reprezentate de punctele de contributivitate care reprezintă ponderea cea mai mare în totalul final al pensiei, care reflectă veniturile pe care le-ai avut”, a transmis ministrul Muncii.
Simona Bucura – Oprescu a explicat că cine a muncit mai mult va avea o pensie mai mare.
”Ai avut venit mare, ai pensie mare. Da? Şi cu cât ai muncit mai mult, cu atât eşti răsplătit pentru a avea o pensie mai mare. Prin aceste puncte de stabilitate încurajăm şi rămânerea în activitate a angajaţilor, în felul acesta motivându-i să rămână în activitate, să aibă o pensie mai bună şi nu în ultimul rând rezultând şi sustenabilitatea sistemului public de pensii fiindcă datorită faptului că avem un număr mai mare de contribuabili, sigur şi bugetul asigurărilor sociale de stat din care se plătesc poate suporta mai uşor”, a explicat Simona Bucura – Oprescu.
Ea a reamintit că nicio pensie cu scade şi a explicat situaţia celor care primesc pensia minimă garantată.
”Fiecare decizie de recalculare are stipulat în mod clar articolul 144, alineatul 6 din lege, care spune negru pe alb că nici o pensie nu va scădea. Se menţine cuantumul cel mai favorabil. Dar aici a existat şi există o discuţie în spaţiul public pe care îmi doresc să o clarificăm. Este vorba despre indemnizaţia minimă socială. Această pensie minimă garantată o avem încă din 2009, în baza Ordonanţei 6/2009. Aceasta se majorează în fiecare an, iar în 2024 este 1.281 de lei. Pensionarii care sunt în indemnizaţia minimă socială şi acum, dacă s-ar uita pe deciziile dânşilor de pensie, pe decizia de pensie vor vedea că au un cuantum mai mic de 1.281, dar indiferent de cuantumul rezultat în urma recalculării, dânşii trebuie să ştie că indemnizaţia minimă socială, pensia minimă aferente anului 2024 rămâne 1.281 de lei şi că în anii care vor urma, ca şi până acum, anual, această pensie minimă garantată se majorează cu rata inflaţiei. Şi este important să ştie, fiindcă din păcate unii au mistificat, aş spune chiar au minţit şi au spus că în anii următori nu vor mai beneficia de majorări. Nu, vor beneficia în continuare de majorări, de altfel textul legii este foarte clar şi se spune că în cazul indemnizaţiei minime sociale avem majorare anuală”, a mai afirmat ministrul Muncii.
Ea a explicat şi de ce acest lucru nu a fost scris explicit în decizia de recalculare.
”Fiindcă deciziile de recalculare sunt în baza Legii 360/2023 care vizează întreg sistemul public de pensii. Deciziile de recalculare au un model unic pentru absolut toţi pensionarii. De altfel, şi anterior, pe deciziile dânşilor de pensionare au avut înscrise sumele rezultate pe contributivitate, ca urmare a contribuţiilor de asigurări sociale pe care le-au avut. Deşi unii dintre dânşii au avut sume care sunt sub 1.281 de lei, în fiecare an au beneficiat de indemnizaţia minimă socială din anul respectiv, anul trecut de 1.125 de lei, în 2024 de 1.281 şi aşa mai departe. Fiindcă aceasta este pensia minimă stabilită de Guvern, iar majorarea acesteia se stabileşte prin legea bugetului de stat”, a mai afirmat ministrul Muncii.