Situaţia este atât de gravă din punct de vedere financiar, încât nu mai e timpul să tăiem cu bisturiul (consultant)

#image_title

“Suntem în cea mai gravă criză bugetară din ultimii 15 ani, cu un deficit bugetar care, după primele cinci luni, în loc să scadă, a crescut cu patru miliarde de lei. E o situaţie fără precedent, care necesită, din păcate, măsuri de urgenţă mai aspre decât estimam acum trei-patru luni de zile. Cum am ajuns aici? Printr-o creştere semnificativă a cheltuielilor publice, mai ales în companiile de stat, care, în ultimele luni, şi-au crescut artificial beneficiile, au cheltuit cât au putut în aşteptarea momentului la care va fi spus stop acestor cheltuieli de către noul Guvern Bolojan. Suntem, din păcate, cu spatele la zid pentru că aceste reforme, aceste măsuri de austeritate pe care Guvernul le propune nu sunt menite neapărat să rezolve problema deficitului bugetar pe termen scurt, ci să reclădească încrederea agenţiilor de rating în România”, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, Adrian Negrescu.

Acesta a precizat că experţii agenţiei de rating Fitch, aflaţi recent în vizită la Bucureşti, “şi-au pus mâinile în cap când au văzut situaţia bugetară a României”, solicitând “măsuri dure menite să repună cheltuielile publice pe linia de plutire”.

“Sunt măsuri menite să menţină ratingul României şi cred că acesta este principalul focus actual al actualului Guvern, să menţină ratingul la categoria recomandată investiţiilor, pentru că o downgradare la “junk” ar însemna, din păcate, efecte catastrofale pentru România: un curs euro care ar putea să treacă de 6 lei, după o dublare a dobânzilor la credite, o inflaţie de peste 20% şi o incapacitate financiară a statului de a-şi plăti împrumuturile”, a explicat consultantul economic.

În opinia sa, România are de trecut, în perioada următoare, “trei hopuri extrem de importante din punct de vedere financiar”.

“O primă plată de 12 miliarde de lei în această lună, încă o plată de 10 miliarde în octombrie şi încă o plată de 16 miliarde de lei în luna noiembrie, în contul datoriei publice, bani pe care statul în momentul de faţă nu-i are. Sunt măsuri disperate, dar măsuri care trebuie privite ca un fel de terapie intensivă prin care trebuie să trecem, dacă nu vrem să ajungem, din păcate, să ne cântăm singuri veşnica pomenire. Adică să ajungem cu economia într-o recesiune, care să se întindă pe mai mulţi ani”, a subliniat Negrescu.

Consultantul a atras atenţia că situaţia este atât de gravă din punct de vedere financiar, încât nu mai e timp “să tăiem cu bisturiul” în speranţa de a salva ce se mai poate din perspectiva ratingului României.

“Situaţia este atât de gravă din punct de vedere financiar, încât nu mai e timpul să tăiem cu bisturiul din punct de vedere financiar. Pare că statul este decis să taie cu barda, în speranţa de a salva ce se mai poate din perspectiva ratingului României. Probabil, ulterior, după ce acest pachet de măsuri care va fi aprobat de Parlament, într-o şedinţă extraordinară, să vedem şi reformele structurale, mai ales în zona cheltuielilor deşănţate din companiile publice”, a menţionat consultantul economic.

În ceea ce priveşte majorarea TVA, Negrescu a susţinut că aceasta este considerată de autorităţi “singura taxă care aduce bani imediat la bugetul de stat”, în condiţiile în care “necesarul de finanţare nu mai poate fi acoperit prin împrumuturi”.

“Există o oarecare disperare a autorităţilor în a face rost urgent de bani, iar TVA-ul este singura taxă care-ţi aduce bani de pe o zi pe alta zi pe alta la bugetul de stat, în condiţiile în care, atenţie, necesarul de finanţare al României în momentul de faţă nu mai poate fi acoperit din împrumuturi. De pe piaţa internă abia mai reuşim să luăm de la populaţie bani în contul titlurilor de stat, băncile şi-au crescut peste puteri expunerea pe împrumuturile statului, iar de pe plan extern noi n-am mai luat niciun împrumut dinainte de alegeri. Altfel spus: statul trăieşte în momentul de faţă doar din încasările din taxe şi impozite şi din bufferul de la Ministerul Finanţelor, sume insuficiente pentru a acoperi, de exemplu, plata pensiilor şi salariilor în acest moment”, a avertizat Negrescu.

Potrivit sursei citate, în a doua parte a lunii iulie vom vedea o primă rectificare bugetară care va tăia şi din cheltuielile pentru partide.

“Pe de altă parte, mă aştept ca Guvernul Bolojan să vină în Parlament într-o sesiune extraordinară cu un pachet de măsuri menite să stopeze indemnizaţiile de zeci de mii de euro din companiile publice, plăţile absolut aberante către aristocraţia bugetară prin intermediul unei legislaţii specializate. Dacă ar fi făcută prin Ordonanţă de Urgenţă, multe dintre aceste decizii ar putea fi contestate în justiţie şi de aceea este nevoie de o lege care să desfiinţeze contractele de management aberante semnate în ultimii ani de către pseudo-managerii companiilor de stat şi să elimine în mare parte din privilegiile, mai ales a celor care sunt în consiliile de administraţie ale companiilor publice”, a mai spus Adrian Negrescu.

Nu în ultimul rând, consultantul economic a transmis că există riscul unui “taifun de măsuri economice” care ar putea fi puse în practică din octombrie, nu de către Guvernul de la Bucureşti, ci de către FMI.

“E momentul să trecem printr-o furtună financiară, sper eu, de vară, în aşa fel încât să nu ajungem la un taifun de măsuri economice care ar putea fi puse în practică în cel mai rău caz din octombrie, şi nu de către guvernul de la Bucureşti, ci de către FMI, în cadrul unui acord de tip stand-by în care, împreună cu experţii de la Banca Mondială şi Comisia Europeană, să ne decidă ei ce măsuri trebuie să luăm, în aşa fel încât să repunem practic bugetul de stat pe linia de plătire”, a afirmat Adrian Negrescu.

Totodată, acesta estimează că impactul austerităţii va afecta semnificativ consumul, principalul motor al economiei, ceea ce ar putea duce la scăderea încasărilor bugetare şi la necesitatea unor noi măsuri în toamnă, inclusiv “o creştere a TVA până la 24%”.

“Din păcate, încasările reale ale statului tind să scadă pe măsură ce efectul acestor măsuri de austeritate se vor vedea în economie. Consumul, principal motor al economiei, va avea de suferit. Oamenii vor avea mai puţini bani la dispoziţie în condiţiile creşterilor semnificative de preţuri din perioada următoare, astfel că, din păcate, s-ar putea ca statul să înregistreze un recul de încasări, iar măsurile propuse astăzi să nu fie de ajuns pentru a acoperi deficitul bugetar spre finalul anului. Nu este exclus ca, în luna octombrie, să vedem încă o creştere de TVA spre 24%, dacă, într-adevăr, efectele acestor măsuri propuse de pachetul de austeritate anunţate de către premierul Bolojan nu se vor dovedi viabile în sensul creşterii încasărilor la bugetul de stat”, a atras atenţia consultantul economic.

În viziunea acestuia, atât cetăţenii, cât şi companiile româneşti vor fi grav afectate de toate aceste măsuri de austeritate.

“Din păcate, noi suntem în zona mahmurelii bugetare în momentul de faţă, după o petrecere ce s-a întins pe aproape doi ani în care politicienii au petrecut pe bani publici ca niciodată în istoria recentă a României, iar acum nota de plată la această mare petrecere o plătim noi, cetăţenii, şi companiile româneşti care vor fi grav afectate de toate aceste măsuri de austeritate. Aceste măsuri sunt ca un fel de duş rece pentru economie şi pentru bugetul de stat, dar sperăm să nu ne înecăm din cauza acestui duş rece pe care îl vom face din punct de vedere fiscal”, a subliniat Negrescu.

CE Înot Juniori: Medalie de bronz pentru Daria Silişteanu

Radu Miruţă, despre directorii companiilor din subordinea Ministerului Economiei: Unii şi-au betonat contractele, au mimat o selecţie, au făcut un contract cu indicator de performanţă extraordinar de jos / Am ac de cojocul acelor oameni