Situație foarte gravă în Europa: România participă masiv la declinul continentului

Centrul Comun de Cercetare (JRC) al Comisiei Europene a publicat raportul „Starea solurilor din Europa 2024”, care lansează un apel urgent pentru combaterea degradării solurilor în UE.

Raportul avertizează că 60-70% din solurile europene, inclusiv cele din România și Republica Moldova, se confruntă cu degradarea, inclusiv eroziunea, poluarea, epuizarea nutrienților și pierderea materiei organice, amenințând capacitatea UE de a îndeplini obiectivele privind securitatea alimentară, biodiversitatea și clima. Fără o intervenție imediată, productivitatea agricolă și rezistența climatică a regiunii sunt grav amenințate.

Principalele amenințări includ degradarea a 12 milioane de hectare de terenuri agricole din cauza practicilor agricole nesustenabile, a extinderii urbane și a despăduririlor. Raportul evidențiază, de asemenea, scăderea alarmantă a materiei organice din sol, în special în sudul Europei, exacerbând efectele secetelor și inundațiilor din cauza retenției reduse a apei.

16 ONG-uri au elaborat un document de recomandare de politici care solicită CCONUSC să faciliteze accesul fermierilor la finanțare pentru refacerea solurilor.

Propunerile esențiale includ asigurarea accesului fermierilor la finanțări climatice pentru a adopta practici agroecologice regenerative, creșterea finanțărilor climatice pentru fermieri în vederea creării de rezervoare de carbon pe terenurile agricole, dezvoltarea infrastructurii și a politicilor favorabile pentru gestionarea durabilă a terenurilor, mobilizarea investițiilor private în domeniul regenerării solului și integrarea refacerii solurilor în strategiile globale de finanțare climatică.

Ce se află cu adevărat în spatele alegerilor americane între bărbați și femei/ Trump pune bărbăția în față, Kamala abia recunoaște că este o femeie candidat

Iohannis, mesaj la Summitul Autorităţilor Publice Municipale: Vă îndemn să nu uitaţi că interesul public este întotdeauna prioritar/Avem nevoie de mai multă predictibilitate şi coerenţă în administraţia publică şi în actul de guvernare în general