Slovacia a blocat cel de-al 18-lea pachet de sancţiuni UE împotriva Rusiei. Robert Fico: Bratislava respinge „propunerea imbecilă a Comisiei Europene de a opri fluxul de gaze ruseşti din 2028”

#image_title

Uniunea Europeană nu a convenit marţi asupra celui de-al optsprezecelea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei impuse din cauza ofensivei lansate împotriva Ucrainei în februarie 2022, a anunţat şefa diplomaţiei comunitare, Kaja Kallas, invocând reticenţa Slovaciei de a aproba această măsură, relatează Reuters.

La încheierea unei reuniuni a miniştrilor afacerilor externe din UE, Kaja Kallas şi-a exprimat „marea tristeţe” că nu s-a ajuns la un acord în privinţa unor sancţiuni suplimentare împotriva Moscovei. Cu toate acestea, ea s-a declarat optimistă că se va ajunge la un acord cu Slovacia miercuri, afirmând că „mingea este în terenul acesteia”.

Într-un comunicat despre reuniunea Consiliului Afacerilor Externe, Ministerul francez de Externe a declarat că statele membre „au solicitat intensificarea presiunii asupra Rusiei”, precum şi asupra statelor terţe care o susţin, pentru a obţine o încetare a focului cu Ucraina. „În acest sens, un pachet de sancţiuni, cel mai important din 2022, ar trebui finalizat rapid”, a adăugat Ministerul Afacerilor Externe francez.

Bratislava solicită Bruxelles-ului garanţii cu privire la un proiect european distinct menit să reducă treptat importurile de gaz rusesc pentru a renunţa de tot la acestea până la 1 ianuarie 2028. Surse au declarat luni pentru Reuters că toate elementele celui de-al optsprezecelea pachet de sancţiuni împotriva Moscovei au fost finalizate, dar că un stat membru are încă rezerve cu privire la pragurile de preţ propuse pentru achiziţiile de petrol rusesc.

Aceste noi sancţiuni, propuse în iunie de Comisia Europeană, vizează în special băncile şi industria militară rusă. Potrivit unor diplomaţi, acestea prevăd, de asemenea, un plafon de preţ variabil cu 15% mai mic decât preţul mediu de piaţă înregistrat în ultimele trei luni pentru importurile de ţiţei rusesc.

„PROPUNERE IMBECILĂ”

Reprezentantul Slovaciei la reuniunea de marţi a miniştrilor de externe ai UE a fost însărcinat să solicite o amânare a votului planificat cu privire la sancţiuni, a declarat premierul slovac Robert Fico într-un comunicat. „Coaliţia guvernamentală respinge propunerea imbecilă a Comisiei Europene de a opri fluxul de gaze ruseşti din 2028”, a declarat Fico. „Cu toate acestea, este pregătită să negocieze garanţii care vor oferi Slovaciei un anumit confort în ceea ce priveşte aprovizionarea cu gaze după 2028”, a adăugat el.

Pachetul de sancţiuni necesită aprobarea unanimă a statelor membre UE. Slovacia, care continuă să importe energie rusească şi adoptă adesea poziţii pro-ruse cu privire la Ucraina, susţine că renunţarea la gazul rusesc ar putea provoca penurii, ar putea creşte preţurile şi taxele de tranzit şi ar putea duce la cereri de despăgubire din partea furnizorului rus Gazprom.

În declaraţia sa prin care cerea amânarea votului cu privire la sancţiuni, Fico a acuzat partidele slovace de opoziţie că au catalogat propunerile UE de sancţionare a Rusiei drept insuficiente. Cel mai mare partid slovac de opoziţie a susţinut abordarea UE în privinţa sancţiunilor împotriva Rusiei şi a criticat marţi guvernul lui Fico pentru că nu a diversificat deja aprovizionarea cu energie cu surse din afara Rusiei, aşa cum au făcut alţii din UE.

Slovacia a avertizat cu privire la potenţialele costuri juridice ale ruperii contractului său de gaze cu Gazprom, iar Fico a adăugat că cea mai bună soluţie ar fi o derogare de la eliminarea treptată a energiei ruseşti pentru Slovacia, care să îi permită să îşi îndeplinească contractul valabil până în 2034.

CE PROPUNE COMISIA EUROPEANĂ

Într-o scrisoare, Comisia Europeană a afirmat că va fi pregătită să intervină, dacă va fi necesar, în timpul unui eventual litigiu. Dar nu a oferit o derogare. Conform scrisorii, Comisia va clarifica modul în care poate fi declanşată o „întrerupere de urgenţă” a contractului, în cazul în care preţurile gazelor cresc din cauza aprovizionării reduse în timpul eliminării treptate a gazelor ruseşti.

Bruxelles-ul va elabora, de asemenea, o soluţie ce vizează reducerea costurilor tarifelor transfrontaliere la gaze şi petrol pentru Slovacia, se arată în scrisoarea datată marţi.

Propunerile UE de interzicere a gazului rusesc până în 2028 – cu o eliminare treptată începând de anul viitor – au nevoie de sprijinul unei majorităţi consolidate de ţări pentru a fi adoptate, ceea ce înseamnă că Slovacia singură nu le poate respinge prin veto.

CCR va dezbate, în 22 iulie, sesizarea depusă de AUR în legătură cu legea care impune măsurile fiscale din primul pachet

ANRE: Companiile care cumpără energie electrică acum, cu livrare în viitor, vor fi obligate să plătească un avans sau să constituie o garanţie minimă la momentul semnării contractelor încheiate