Soldați americani și armament de ultimă generație – SUA înarmează Israelul în așteptarea unei confruntări cu Iranul

Trimiterea sistemului Thaad, un interceptor terestru conceput pentru a doborî rachete balistice, ar marca un pas semnificativ în eforturile americane de a proteja direct Israelul împotriva unui atac inamic prin trimiterea şi de soldaţi americani pe teren.

Măsura vine în contextul în care oficialii americani şi israelieni au purtat discuţii cu privire la un atac planificat de ripostă asupra Iranului. Oficialii americani au îndemnat guvernul premierului Benjamin Netanyahu să nu vizeze instalaţiile petroliere şi nucleare ale Iranului.

Dacă Iranul va răspunde ulterior – aşa cum ameninţă – la atacul israelian planificat printr-un nou atac asupra Israelului, ar fi al treilea caz în care Teheranul ar lovi teritoriul israelian în acest an.

Soldaţii americani – puţin sub 100 de militari în total – vor însoţi sistemul, ceea ce reprezintă o desfăşurare rară a SUA în Israel.

Cât de repede poate muta Pentagonul sistemul în Israel nu a fost imediat clar.

SUA confirmă că vor trimite o baterie de apărare aeriană și soldați americani în Israel.

„La instrucțiunile președintelui, secretarul [Apărării] Austin a autorizat desfășurarea unei baterii de apărare a zonei de înaltă altitudine (THAAD) și a echipajului asociat al personalului militar american în Israel pentru a ajuta la consolidarea apărării aeriene a Israelului în urma atacurilor fără precedent ale Iranului împotriva Israelului la 13 aprilie și din nou pe 1 octombrie”, spune Departamentul de Apărare al SUA într-un comunicat. „Bateria THAAD va spori sistemul integrat de apărare aeriană al Israelului”.

Desfășurarea „subliniază angajamentul ferm al Statelor Unite pentru apărarea Israelului și pentru apărarea americanilor din Israel, de orice alt atac cu rachete balistice din partea Iranului”, spune Washington. „Face parte din ajustările mai ample pe care armata americană le-a făcut în ultimele luni, pentru a sprijini apărarea Israelului și a proteja americanii de atacurile Iranului și ale milițiilor aliniate de Iran”.

Fiecare baterie este formată din șase lansatoare montate pe camioane, 48 de interceptoare, echipamente radio și radar și necesită 95 de soldați pentru a funcționa.

THAAD este considerat un sistem complementar sistemului Patriot, dar poate apăra o zonă mai largă. Poate atinge ținte la distanțe de 150-200 de kilometri (93-124 mile).

Mircea Geoană: Lebăda Neagră sunt eu aici!

ViDEO Performață istorică – Recordul mondial la maraton a fost spulberat