În primul rând, o astfel de perspectivă provoacă îngrijorare în rândul liderilor acestor țări, scrie FT.
După cum subliniază FT, oficialii din Uniunea Europeană încep să realizeze că Statele Unite nu mai doresc să fie principalul garant al securității UE și a Ucrainei.
Europa începe să înțeleagă că Statele Unite nu mai doresc să fie principala garanție de securitate pentru Ucraina sau pentru continent în ansamblu. În special, acest lucru a fost reamintit de secretarul american al Apărării, Pete Hegseth, care a subliniat, de asemenea, că prezența trupelor americane în Europa „nu va dura pentru totdeauna”, scrie Financial Times.
Reducerea prezenței americane în Europa, potrivit surselor ziarului, reprezintă mari amenințări la adresa securității UE, deoarece armatele europene nu sunt acum în măsură să desfășoare un număr suficient de formațiuni pregătite de luptă.
O înlocuire cu drepturi depline a armatei americane va necesita mulți ani și miliarde de euro.
„Dacă acest lucru forțează Europa să se apuce de treabă, atunci ar putea fi chiar lovitura în locul indecent, de care avem nevoie”, a declarat Jack Watling, cercetător senior la think tank-ul United Kingdom Services din Londra.
Asigurările lui Trump
Anterior, președintele american Donald Trump a declarat că nu dorește să retragă toate trupele americane din Europa ca una dintre componentele acordurilor de reglementare din Ucraina.
Cu toate acestea, președintele Comitetului Militar al NATO, Giuseppe Cavo Dragone, într-un interviu acordat Bloomberg, a recunoscut că Statele Unite ar putea retrage unele dintre unitățile sale din țările UE. Numărul total al trupelor americane în Europa este de aproximativ 80 de mii de soldați, dintre care numărul cel mai mare este staționat în Germania, Italia, Marea Britanie și Polonia.
O poziție interesantă avută de noul șef al Pentagonului
Poate tot în spiritul acestei perspective trebuie văzută și declarația recentă făcută de noul șef al Pentagonului.
Iniţiativa preşedintelui american Donald Trump, care a convenit cu omologul său rus Vladimir Putin să înceapă negocieri „imediate” pentru încheierea conflictului din Ucraina, „nu este o trădare” a acestei ţări, a declarat joi, la Bruxelles, secretarul american al apărării, Pete Hegseth, relatează Agerpres.
„Recunoaştem angajamentul de ani de zile al Ucrainei şi nicio ţară nu a fost mai angajată faţă de Ucraina decât SUA. Nu e o trădare. Este o recunoaştere a faptului că toată lumea, şi Statele Unite, este angajată pentru o pace negociată”, le-a spus el jurnaliştilor la sosirea la reuniunea NATO a miniştrilor apărării.
Hegseth a mai afirmat, în context, că „lumea este norocoasă să-l aibă pe preşedintele Trump”, „cel mai bun negociator”, singurul care poate aduce la masa de negociere părţile implicate.
El a mai afirmat în faţa jurnaliştilor că este responsabilitatea Europei să oprească „maşina de război” rusă. El şi-a reiterat apelul către ţările membre de a-şi mări alocarea pentru apărare ca procent din PIB, care ar trebui să ajungă în cele din urmă la 5%.
„O creştere spre 5% este o ţintă potrivită pentru a face faţă ameninţărilor viitorului”, a declarat el mai târziu, în cadrul unor declaraţii comune cu secretarul general al NATO, Mark Rutte.