Soluţiile unui consilier BNR pentru redresarea României: prim-ministru care se bucură de încrederea publicului, Guvern suplu, cu oameni pregătiţi profesional, numiţi „fără algoritm şi orgolii personale” şi profesionalizarea ANAF/ Ce crede despre PSD

Consilierul în cadrul BNR Eugen Rădulescu afirmă că soluţiile pentru redresarea României ar fi un prim-ministru în persoana celui care se bucură de încrederea publicului, care „a validat prin vot covârşitor” nu doar un preşedinte, ci un tandem Dan – Bolojan, un Guvern suplu, de „14-15 ministere” şi cu „maximum 40 de secretari de stat” numiţi „de toate partidele pro-europene cu acordul primului-ministru”, cu oameni pregătiţi profesional, „fără algoritm şi fără orgolii personale” şi un „consesn politic” pentru „a profesionaliza deplin” conducerea şi aparatul din subordinea ANAF, cu scopul colectării „eficiente” a veniturilor statului, „începând cu TVA”. „Avem neîncasări de ordinul a peste 2 miliarde de euro anual din TVA. Aici nu mai este nepricepere, aici este fraudă”, afirmă Rădulescu. Potrivit consilierului, e nevoie de o formulă de guvernare care, „cu PSD înăuntru, fără PSD înăuntru”, „să aibă o majoritate guvernamentală în stare să aplice” aceste măsuri. „Pentru că ori facem asta, ori ne prăvălim în prăpastie. Nu cred că PSD vrea aşa ceva”, a mai spus Rădulescu.

„Există o soluţie la asta (n. red. pentru redresarea României) pe care, de fapt, cetăţenii o reclamă şi cred că partidele pro-europene ar trebui să arate în fapte, şi nu în vorbe că au înţeles strigătul de disperare al oamenilor. Cum aş vedea eu această soluţie? Unu, un prim-ministru în persoana care se bucură de încrederea publicului. Publicul a validat prin vot covâşitor nu doar un preşedinte, pe domnul Nicuşor Dan, ci un tandem Dan-Bolojan. Doi, un guvern suplu, 14-15 ministere, maximum 40 de secretari de stat şi aici, atenţie, numiţi de toate partidele pro-europene cu acordul primului-ministru dintre cei mai pregătiţi profesional şi cu experienţă dintre membrii lor pentru fiecare domeniu în parte, fără algoritm şi fără orgolii personale. După care, al treilea lucru, ar fi un consens politic pentru a profesionaliza deplin conducerea şi aparatul din subordinea ANAF”, a declarat, miercuri, Eugen Rădulescu la Digi24.

Potrivit consilierului cu experienţă de zeci de ani în sistemul bancar, este foarte importantă profesionalizarea ANAF pentru a se putea trece „cu adevărat” în „cel mai scurt timp” la „măsuri adevărate, eficiente” de colectare a veniturilor statului, începând cu TVA.

„Avem neîncasări de ordinul a peste 2 miliarde de euro anual din TVA. Aici nu mai este nepricepere, aici este fraudă. Cu o medie a neîncasărilor de 5% în celelalte ţări ale Uniunii Europene, la noi este 35% de zeci de ani. Aici este cheia de boltă a restabilirii echilibrului bugetar. Există aici soluţia taxării inverse, o soluţie tehnică ce ar putea rezolva radical toată problema”, a spus Rădulescu.

Consilierul BNR a explicat că, după aceste „primne măsuri”, ar trebui să urmeze „adoptarea de urgenţă” a măsurilor pentru „aplicarea integrală a PNRR”.

„Este un program pe care unii politicieni l-au hulit pentru că le afectează interesele de familie, dar altfel, este un program foarte bun. A fost aprobat de Parlamentul României, nu se poate spune că n-am ştiut ce aprobăm. Am ştiut foarte bine ce aprobăm. Acest program ar grăbi modernizarea adevărată a României, ne-ar duce unde trebuie”, a subliniat Eugen Rădulescu.

„Ori facem asta, ori ne prăvăli în prăpastie”

Întrebat cum se poate ajunge la aceste lucruri, în condiţiile în care o formaţiune pro-europeană, PSD, pare că şi-ar dori mai degrabă în opoziţie, Eugen Rădulescu a răspuns că este nevoie să fie găsită o „formulă de guvernare care, cu PSD înăuntru, fără PSD înăuntru, să aibă o majoritate guvernamentală în stare să aplice măsurile enunţate mai sus.

„Pentru că ori facem asta, ori ne prăvălim în prăpastie. Nu cred că PSD vrea aşa ceva. Nu cred. De altfel, din ce am ascultat şi eu pe la televizor zilele astea, nu rezultă că PSD chiar vrea asta. Sunt lucruri care pot fi discutate. Dar nu cred şi nu se opreşte aici ce ar trebui făcut. Ar mai fi încă un punct, şi anume după ce se rezolvă problemele puternice, dificile, la ordinea zilei cu deficitul, ar trebui analizate cheltuielile cu administraţia publică, dar nu imediat, ci într-un timp de 2-3 ani care să includă reducerea acestora prin eliminarea unor instituţii de stat degeaba, inclusiv reţele teritoriale”, a mai spus Eugen Rădulescu.

În aceeaşi intervenţie, consilierul BNR a criticat varianta care ar presupune respectarea unui „algoritm ce protejează interesele puternicilor din fiecare partid”.

„Primul ministru primeşte în plic cine să conducă un minister, sunt 100 de secretari de stat şi urmează un program de austeritate care blochează otova angajările din sectorul bugetar, inclusiv în şcoli şi spitale, care reduce, pe ici, pe colo cheltuielile cu hârtia de xerox, şi posibil şi cu benzina, care amână achiziţiile de maşini, fără îndoială, dar nu se atinge cu o floare de interesele adevărate ale puternicilor partidelor. Soluţia care rămâne atunci nu este decât creşterea TVA şi a altor taxe, urmate de blocarea oricăror investiţii, altele decât cele care interesează aceleaşi persoane puternice, ceea ce înseamnă recesiune, eficienţă minimă, costuri mai mari, iar în plan politic dezastru total”, este avertismentul lui Eugen Rădulescu.

Naționala U21 a României va juca un amical cu Georgia înainte de EURO 2025

Furtul tezaurului dacic de la Muzeul Drents s-ar fi făcut la comanda unor interlopi din România care vor să-l folosească drept monedă de schimb pentru ca un criminal român să scape de pedeapsa cu închisoarea, potrivit presei olandeze