Portul Constanţa trebuie să devină hub industrial, cu o componentă puternică pe petrochimie, iar valoarea investiţiei ar putea depăşi 1,5 miliarde de euro, a declarat, luni, Florin Spătaru, consilier de stat la Cancelaria prim ministrului, în cadrul unui eveniment de specialitate.
„În ultima perioadă am discutat cu foarte mulţi producători din industria chimică, fie companii din industria petrol şi gaze, dar care au şi petrochimie, sau companii din petrochimie. Vreau să atrag atenţia asupra unui proiect foarte important pe care va trebui să-l dezvoltăm: capacitatea Portului Constanţa de a deveni hub industrial şi cu o componentă puternică pe petrochimie. De ce? Pentru că poate fi poarta de intrare sau de ieşire într-un astfel de segment. Ştiu, costă foarte mult, este adevărat. Noi estimăm că o astfel de investiţie va depăşi 1,5 – 2 miliarde de euro, dar nu cred că vom vorbi de componenta financiară, vorbim mai degrabă de strategia ţării de a-şi asigura independenţa economică prin acest generator de lanţ de valoare”, a menţionat Florin Spătaru, la evenimentul „Forumul gazelor naturale – Contribuţia gazelor naturale la competitivitatea industriei, în contextul tranziţiei energetice”, organizat de Financial Intelligence.
Totodată, el a subliniat că jucători importanţi din piaţă văd România ca un hub industrial în industria chimică.
„Sunt jucători importanţi din piaţă, nu neapărat din cadrul Uniunii Europene, care văd România ca un hub industrial în industria chimică. În mai, în acest an, noi, cei de la Cancelaria prim-ministrului, am solicitat Asociaţiei europene a producătorilor din industria chimică să vină în România să semnăm un memorandum pentru industria chimică. De ce? Dacă ne uităm la deficitul de balanţă comercială, în top trei avem industria chimică, care este catalizatorul sau generatorul lanţului de valoare. Am închis capacităţi de producţie din industria chimică, nu reuşim să găsim o formulă acceptabilă care, în context european, să putem să producem, să rămânem competitivi – şi mai mult decât atât, orice lipsă de reacţie în acest sens va diminua din ce în ce mai mult capacitatea competitivă”, a adăugat Spătaru.
El a subliniat că, la nivelul cancelariei a fost iniţiat un proiect, care se numeşte Green Deal Industrial Plan şi este realizat în colaborare cu Banca Mondială.
„Acest green plan este făcut în colaborare cu Banca Mondială. Joi vom avea primul livrabil pe care Banca Mondială îl va pune la dispoziţie şi pe care îl vom discuta împreună cu mediul de afaceri, tocmai pentru că vrem să integrăm o strategie energetică care ţine cont de resursele pe care le avem – şi gazul este o resursă extrem de importantă, cu componentă industrială verde – şi de acolo să rezulte oportunităţile, măsurile pe care trebuie să le luăm dar, mai mult decât atât, care sunt planurile de susţinere a unei astfel de tranziţii. De ce? Pentru că nu vreau să credem că o astfel de tranziţie se face de la sine, doar prin susţinerea mediului de afaceri. Nu, e imposibil, şi tocmai aici rolul statului este hotărâtor, dar pentru asta e nevoie de un document aplicat, care să fie făcut cu jucătorii din piaţă, cu consultarea Băncii Mondiale – şi care să dea Guvernului României, în orice componenţă ar fi el, un parcurs pe termen lung, pentru că obiectivul pe care îl avem de decarbonizare până în 2050 nu este un parcurs pe cicluri electorale. Este un parcurs de mulţi ani şi orice deviere de la un astfel de proiect mare de ţară nu va face altceva decât ori să aruncăm banii pe fereastră, ori întârziem un parcurs european al industriei româneşti, care s-ar putea să nu se mai îndeplinească”, a explicat consilierul de stat la Cancelaria prim-ministrului. AGERPRES/(AS – autor: Nicoleta Bănciulea, editor: Andreea Marinescu)