Spătaru: La începutul noului mandat al Guvernului din 2025, subiectul asigurării obligatorii trebuie pus pe ordinea de zi

Tema poliţei de asigurare obligatorie – PAD – trebuie pusă pe ordinea de zi la începutul noului mandat al Guvernului din 2025, pentru că avem multe situaţii excepţionale cu care nu ne-am mai confruntat până acum, iar acest sistem în sine trebuie îmbunătăţit, a afirmat, marţi, Florin Spătaru, consilier de stat în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului, la un eveniment de specialitate.

„Orice propunere care are legătură cu această asigurare, care vedem în acest moment, în condiţiile schimbărilor climatice, este cu atât mai necesară, trebuie făcută cât mai repede, pentru că nu vorbim de bani – sumele nu sunt extraordinare, e adevărat. Oricine poate veni şi spune: ‘Da, dar asigurarea de 20.000 euro s-ar putea să nu-mi acopere valoarea pe care o am’. Foarte bine, te duci şi îţi faci una facultativă, dar această asigurare, cumva, cel puţin pentru începutul noului mandat al Guvernului din 2025, trebuie pusă pe ordinea de zi. De ce? Pentru că vedem că avem multe situaţii excepţionale cu care nu ne-am mai confruntat până acum. Da, vorbim de inundaţii, lucruri despre care cineva poate veni să spună: ‘Domnule, dar n-ai ştiut că eşti într-o zonă inundabilă?’ Vreau să vă spun un lucru: eu am trăit în 2006 experienţa unei inundaţii într-o societate în care lucram la vremea respectivă. Nu mai avusesem o inundaţie acolo de 100 de ani. După 2006, la fiecare 3-4 ani a intervenit acest fenomen. Trebuia să facem diguri, să începem să ne protejăm împotriva inundaţiilor. Aceste fenomene extreme, greu predictibile, într-o lume, într-o societate în care schimbările climatice devin extrem de importante trebuie prevenite printr-un astfel de mecanism care într-adevăr să protejeze populaţia”, a spus Spătaru.

În opinia acestuia, de la momentul implementării acestei asigurări obligatorii şi până în prezent „mare lucru nu s-a făcut”.

„Eu, sincer, chiar nu vreau să dau exemple, dar e posibil ca o bună parte – dacă 14% dintre cei care ar fi trebuit să încheie poliţe de asigurare n-au încheiat poliţe de asigurare, probabil că o bună parte dintre cei care n-au încheiat sunt chiar primarii, care nu au aceste asigurări. Dar asta ne duce la o concluzie că totuşi acest sistem în sine trebuie îmbunătăţit. De ce? Pentru că până la urmă, această poliţă de asigurare nu este altceva decât un lucru obligatoriu pentru orice cetăţean sau proprietar de locuinţă şi atunci fac apel şi la domnul prim-vicepreşedinte (al ASF, Gabriel Avramescu – n. r.) şi la cei de la ASF: „Haideţi să gândim un mecanism prin care acest sistem, cumva, să fie facil într-o epocă digitală. (…) Sunt zeci de exemple de locuinţe la care nu s-a dezbătut succesiunea şi e foarte greu să se facă lucrul ăsta. Şi, atunci, modalitatea prin care aceste locuinţe să poată să fie asigurate, din punctul meu de vedere, aşa cum plătim taxa de ecarisaj sau un serviciu prin autorităţile locale, să gândim un mecanism prin care această asigurare obligatorie să se facă, să nu mai fii legat de o persoană sau o deplasare undeva, astfel încât să fie foarte uşor”, a transmis consilierul, la masa rotundă cu tema „Ce (Cine) îi convinge pe români să nu-şi asigure locuinţele”, organizată de DC Media Group.

Totodată el a ridicat şi problema implicării asigurătorilor în acest proces.

„Mă pot pune în situaţia primarului şi aş spune: câţi asigurători sau agenţi de asigurare au venit în localitatea respectivă, ştiind că trebuie încheiată în fiecare an această poliţă de asigurare? Au venit şi au bătut la uşă şi au spus ‘haideţi să ne apucăm să facem poliţe de asigurare’?. Adică, putem să discutăm la nesfârşit pe tema asta, dar cumva trebuie găsit un mecanism, inclusiv împreună cu noi, cu cei din Guvern, care să fie facil, simplu şi care într-adevăr să protejeze populaţia”, a menţionat Florin Spătaru.

În altă ordine de idei, el a dat asigurări că persoanele afectate de inundaţii din judeţele Galaţi şi Vaslui vor fi ajutate în continuare de Guvern.

„După ce se întâmplă un astfel de eveniment şi după ce avem mii de case demolate, o parte din ele din paiantă construite aşa cum au fost construite, putem să filosofăm foarte mult pe tema asta. Dar ceea ce a făcut Guvernul în primă instanţă a fost să acorde acel ajutor de 10.000 lei, într-adevăr, cheltuieli de urgenţă, plus acel voucher de 15.000 lei pentru electrocasnice. Normal că în perioada următoare nu poţi să laşi oamenii aceia să stea în containere şi în corturi pe perioada iernii şi, atunci, normal că vom acţiona”, a precizat fostul ministru al Economiei.

Şi directorul general adjunct al PAID România, Cosmin Tudor, a atras atenţia asupra faptului că, potrivit legislaţiei din domeniu, în lipsa asigurării PAD, Guvernul îşi rezervă dreptul de a nu oferi ajutoare pentru reconstrucţie, în caz de evenimente.

„Iată că această nuanţă e foarte importantă şi, dacă există bani, dacă există voinţă, Guvernul va putea ajuta inclusiv la această reconstrucţie. În realitate, nu există stat atât de potent financiar în lumea asta care să poată permite reconstrucţia locuinţelor private. Sigur că dacă e vorba de o casă, două, ne permitem. Dacă e vorba de 100, încep discuţii. Dacă e vorba de 1.000, discuţiile sunt şi mai mari. Iată că în final ajungem cu logica la concluzia că nu sunt bani şi nu vor fi niciodată pentru reconstrucţia locuinţelor din proprietate privată. Priorităţile statului sunt infrastructura critică, clădirile publice de importanţă naţională şi în niciun caz asemenea reparaţii ale locuinţelor private”, a subliniat Cosmin Tudor. AGERPRES/(A – autor: Oana Tilică, editor: Mariana Nica, editor online: Anda Badea)

Sursa: www.agerpres.ro

Precup (Cancelaria premierului): Avem nevoie de o sofisticare a instrumentelor financiare pentru că vrem să fim parte la OCDE

USR a depus primele proiecte din pachetul legislativ pentru reforma administrativ-teritorială a României, prin care propune reducerea numărului de judeţe şi de localităţi şi reorganizarea Bucureştiului