Spectacolul „Aer”, după Airswimming de Charlotte Jones, cu inserţii documentare de Roxana Piticari şi Liliana Oprea, în regia Letei Popescu, se joacă în premieră la Teatrul Metropolis sâmbătă şi duminică, de la ora 19.30. Demersul artistic oferă vizibilitate unor poveşti despre libertate interioară, „zbor în aer”, feminitate, memorie şi rezistenţă în faţa uitării.
Două femei, un spital de psihiatrie din prima jumătate a secolului XX, o lungă perioadă de aşteptare. Dora Kitson şi Persefona Baker sunt rezidentele acestui spaţiu suspendat între ziduri şi timp, închise nu pentru ce au făcut, ci pentru cine sunt. Aici, ele îşi construiesc, însă, o lume a lor, compusă din dansuri imaginare, peruci împrumutate şi mituri reinventate despre figuri arhetipale, lumi de dincolo, sfinte uitate, imagini ale unor femei-războinice sau idealuri feminine ca Doris Day.
„Aer invită spectatorii la povestea prieteniei strânse dintre Dora şi Persefona. Este povestea a două femei care se salvează reciproc prin puterea imaginaţiei, a ludicului şi, mai ales, prin grija pe care fiecare i-o poartă celeilalte. Totodată, Aer este şi o rememorare a istoriei, de care avem mare nevoie, pentru a evita să o repetăm”, a afirmat Leta Popescu, regizoare spectacol.
Inspirat din fapte reale şi din confesiunile unor femei instituţionalizate pe nedrept, Aer este un spectacol care se desfăşoară într-un spaţiu dublu, unde timpul nu este o linie dreaptă, ci o spirală între atunci şi acum. Undeva, două femei stau nemişcate în timp şi prizonieratul lor e dictat de reguli şi norme morale restrictive, altundeva, două cercetătoare contemporane caută urmele lor, pe care le reconstituie din documente vechi, fotografii alb-negru, din subtile forme de rezistenţă feminină şi referinţe istorice, culturale şi pop, ce ajung să alcătuiască o mitologie alternativă a femeilor marginalizate de-a lungul istoriei.
„Aer” este despre un loc unde se respiră în două epoci deodată, un manifest artistic care vorbeşte despre normalitate, fragilitate, despre cum se construiesc etichetele sociale şi cum se pot distruge, un spectacol despre zborul interior, prietenii salvatoare, imaginaţie şi despre cum ne putem păstra umanitatea chiar şi în cele mai grele condiţii.
Distribuţia este formată din actriţele Corina Moise (Dora) şi Nicoleta Hâncu (Persefona), Roxana Piticari şi Liliana Oprea (Cercetătoare); scenografie Bogdan Spătaru; coregrafie Mihai Mihalcea; colaj video Irina Caraulă (Alaska); lighting design Vlad Lăzărescu; sound design Andrei Raicu; asistenţă regie Nora Zamfir.
Spectacolul este programat şi luna următoare, în datele de 1, 2, respectiv 31 mai 2025, la sala Mică a Teatrului Metropolis, ora 19:30. Biletele pot fi achiziţionate de la casa de bilete a Teatrului Metropolis, Str. Mihai Eminescu, nr. 89, deschisă de luni până duminică, între orele 10:00-20:00, sau online, prin accesarea site-ul www.teatrulmetropolis.ro.