În marja unei conferinţe de presă asupra Siriei care se desfăşoară în Arabia Saudită, Baerbock a declarat că executivul german a cheltuit aproape 7 miliarde de euro pe achiziţii de arme pentru Ucraina anul trecut.
Dacă această sumă ar fi redusă la jumătate sau puţin peste jumătate, Ucraina ar fi mai puţin capabilă să se apere, a subliniat ea.
Publicaţia germană Spiegel a informat joi despre existenţa unor dispute în cadrul guvernului german cu privire la continuarea livrărilor germane de arme pentru Ucraina.
Potrivit Der Spiegel, Baerbock şi ministrul apărării german Boris Pistorius intenţionează să mobilizeze circa 3 miliarde de euro fonduri suplimentare pentru livrările de arme necesare şi urgente pentru Ucraina, înaintea alegerilor parlamentare ce vor avea loc în Germania pe 23 februarie.
Însă, potrivit informaţiilor, cancelarul federal german Olaf Scholz blochează aceste planuri, afirmând că nu vrea să prezinte următorului guvern un acord încheiat.
După prăbuşirea coaliţiei de guvernare tripartite în noiembrie, Germania nu are un buget naţional pentru 2025. În schimb, guvernul german lucrează cu un buget provizoriu, ce include 4 miliarde de euro ajutor pentru Ucraina.
Germania este prima ţară din Europa şi a doua din lume, după SUA, în ordinea contributorilor la ajutorul militar oferit Ucrainei în perioada scursă de la lansarea invaziei ruse, în februarie 2022.