Ţările Uniunii Europene au aprobat vineri un plan care prevede relaxarea regulilor privind umplerea depozitelor de gaze înainte de sezonul rece, pe fondul îngrijorărilor că actualul regim obligatoriu impus de UE contribuie la creşterea preţurilor la gaze, transmite Reuters.
Regulile privind stocarea gazelor au fost introduse în 2022, după ce Rusia a redus drastic livrările, determinând o explozie a preţurilor pe pieţele europene. Aceste norme obligau statele membre să umple depozitele de gaze până la un nivel de 90% din capacitate înainte de începutul iernii.
Vineri, ambasadorii statelor membre au aprobat, în cadrul unei reuniuni, modificările propuse, a anunţat Consiliul Uniunii Europene printr-un comunicat.
Conform noului plan, ţările vor putea devia cu până la 10 puncte procentuale de la pragul de 90%, dacă condiţiile de piaţă sunt nefavorabile. Totodată, în loc să atingă acest nivel fix până la data de 1 noiembrie, noua formulă le va permite să atingă ţinta oricând între 1 octombrie şi 1 decembrie.
Reguli mai flexibile, dar obiectivele generale se păstrează
Statele membre au agreat menţinerea obiectivului de umplere a depozitelor până la 90% din capacitate, însă cu termene mai flexibile. De asemenea, în anumite situaţii, cum ar fi dificultăţi tehnice care prelungesc procesul de umplere peste 115 zile, statele vor putea devia suplimentar cu încă 5 puncte procentuale de la acest prag.
Totodată, ţările doresc ca obiectivele intermediare de umplere, stabilite lunar înainte de luna noiembrie, să devină voluntare, şi nu obligatorii.
Negocieri cu Parlamentul European în luna mai
Pentru ca modificările să intre în vigoare, va fi necesar un acord final cu Parlamentul European, iar negocierile vor începe în luna mai. Dacă noile reguli vor fi aprobate până la toamnă, acestea se vor putea aplica chiar şi pentru ţinta de umplere aferentă anului 2025. În orice caz, noile reguli vor fi valabile pentru sezoanele de iarnă 2026 şi 2027.
Germania, Franţa şi Ţările de Jos au atras atenţia că regulile actuale oferă un semnal clar pieţei privind momentul în care Europa trebuie să cumpere volume mari de gaze, ceea ce duce la creşterea artificială a preţurilor.
Grupul industrial Eurogas a făcut apel la factorii decizionali europeni să finalizeze modificările până în luna iulie, subliniind că incertitudinea legislativă actuală complică planificarea şi deciziile operatorilor de pe piaţa de gaze.
Preţurile de referinţă la gaze în UE au scăzut semnificativ din februarie, atingând în această săptămână un minim al ultimelor nouă luni, influenţate atât de tensiunile comerciale provocate de războiul tarifar al preşedintelui american Donald Trump, cât şi de iniţiativele europene de relaxare a obligaţiilor de stocare.