Statele Unite acordă granturi de aproape 2 miliarde de dolari pentru a proteja reţeaua de energie electrică de fenomenele meteo extreme

Statele Unite au lansat un program de granturi în valoare de aproape 2 miliarde de dolari pentru a proteja reţeaua de energie electrică învechită de ameninţările tot mai mari ale fenomenelor meteo extreme provocate de schimbările climatice, potrivit Reuters.

Această rundă de finanţare pentru programul Grid Resilience and Innovation Partnerships (GRIP) este destinată pentru 32 de proiecte în 42 de state americane. Cu ajutorul programului vor fi consolidate aproximativ 1.530 km de linii de transmisie.

Îmbunătăţirile includ îngroparea unor linii sub pământ, ridicarea substaţiilor deasupra zonelor inundabile şi creşterea capacităţii unor linii deja existente.

Programul GRIP, finanţat prin legea bipartizană pentru infrastructură din 2021, a promis 10,5 miliarde de dolari pentru comunităţile din toată ţara. Prima rundă de finanţare GRIP, anunţată în octombrie 2023, a inclus 3,5 miliarde de dolari pentru 58 de proiecte în 44 de state.

Reţeaua de transmisie a energiei din SUA, care în unele cazuri are peste 100 de ani, întâmpină dificultăţi, pe măsură ce schimbările climatice provoacă furtuni mai puternice.

Cererea de energie creşte pentru prima dată în două decenii, alimentată de inteligenţa artificială, vehiculele electrice şi criptomonede. În plus, noile ferme de energie eoliană şi solară au nevoie de linii de transmisie pentru a aduce energia în oraşe.

 ”Finanţarea nu putea veni într-un moment mai critic, deoarece cererea de energie, după cum ştim, creşte la nivel naţional şi pune presiune pe infrastructura noastră de reţea învechită”, a declarat secretarul pentru Energie, Jennifer Granholm, reporterilor, într-un apel telefonic.

Uraganele recente Helene şi Milton au deteriorat infrastructura de energie electrică, iar fondurile vor ajuta la protejarea reţelei de furtunile puternice, a adăugat Granholm.

Şase dintre proiectele din sud-estul SUA includ utilităţi afectate de uraganele Helene şi Milton, a precizat departamentul.

 

Când ar putea fi dați în folosință cei 10 km ai autostrăzii A1 dintre Marginea și Holdea, între județele Timiș și Hunedoara

MotoGP: Marc Marquez s-a impus în Grand Prix-ul Australiei, în faţalui Jorge Martin şi Francesco Bagnaia