Statele Unite: Un tribunal federal de apel se opune ordinului lui Trump care suspendă acordarea cetăţeniei prin naştere

#image_title

O curte federală de apel a decis, miercuri, că ordinul executiv al preşedintelui american Donald Trump, care suspendă cetăţenia automată prin naştere este neconstituţional şi a blocat aplicarea acestuia la nivel naţional, relatează Reuters şi AFP.

Decizia de 2-1 a Curţii de Apel a Circuitului 9 din San Francisco marchează prima dată când o curte de apel a evaluat legalitatea ordinului lui Trump de când Curtea Supremă a SUA a redus în iunie puterea judecătorilor instanţelor inferioare de a interzice acest ordin şi alte politici federale la nivel naţional.

Acest decret prezidenţial, semnat în ianuarie de Donald Trump în prima sa zi de mandat, în cadrul unei revizuiri a politicii migratorii americane, face obiectul a numeroase contestaţii în justiţie şi este în prezent blocat de instanţele federale.

“Instanţa federală (care s-a pronunţat asupra blocării, n.r.) a concluzionat în mod corect că interpretarea propusă de decretul prezidenţial, şi anume negarea cetăţeniei multor persoane născute în Statele Unite, este neconstituţională. Suntem întru totul de acord”, a scris judecătorul Ronald Gould de la curtea federală de apel cu sediul în San Francisco (vest).

În Statele Unite, jus soli este garantat de Amendamentul 14 la Constituţie, care permite oricărei persoane născute în Statele Unite să obţină cetăţenia americană. Decretul prezidenţial al lui Donald Trump ar împiedica guvernul federal să elibereze paşapoarte, certificate de cetăţenie sau alte documente copiilor născuţi pe teritoriul american, cu excepţia cazului în care unul dintre părinţii lor este cetăţean sau are statut de rezident permanent.

Administraţia sa susţine că al 14-lea amendament, adoptat în urma Războiului Civil American (1861-1865) pentru a garanta drepturi foştilor sclavi şi copiilor acestora, nu se aplică copiilor migranţilor fără documente sau persoanelor cu statut de vizitator.

Curtea Supremă, cu majoritate conservatoare, la care administraţia Trump a făcut apel, nu s-a pronunţat cu privire la constituţionalitatea decretului prezidenţial, dar, la 27 iunie, a limitat puterea judecătorilor de a bloca deciziile executive la nivel naţional pe care le consideră ilegale. Cu un vot de şase la trei, cea mai înaltă instanţă din Statele Unite a decis că deciziile de anvergură naţională emise de judecătorii federali „(probabil) depăşesc competenţele acordate de Congres instanţelor federale”.

Cu toate acestea, miercuri, curtea federală de apel din San Francisco a hotărât că instanţa federală inferioară din Seattle „(nu) a abuzat de puterea sa” atunci când a decis blocarea la nivel naţional.

A fost publicată lista companiilor de stat și datele financiare ale acestora: Care sunt cele mai profitabile întreprinderi (Statistici)

Hidrocarburi: multe cuvinte, dar puține acțiuni în Grecia