Statistici surprinzătoare: Românii, aproape cei mai mulțumiți de viața lor dintre europeni

 

În 2023, oamenii din UE și-au evaluat satisfacția generală de viață în medie la 7,3 puncte pe o scară de la 0 (foarte nemulțumit) la 10 (foarte mulțumit).

Cel mai ridicat nivel în: Finlanda (7,8), Slovenia, Romania, Austria, Belgia (fiecare la 7,7)

Cel mai scăzut în: Bulgaria (5,9), Grecia  și Letonia (ambele la 6,9).

În România, în ultimii trei ani, gradul de satisfacție s-a menținut la același nivel – 7,7.

content-image

Statisticile Uniunii Europene privind venitul și condițiile de viață (EU-SILC) oferă o perspectivă valoroasă asupra acestui aspect prin colectarea de date privind satisfacția generală a indivizilor față de viață. Respondenții din toate țările europene, atât din UE, cât și din afara UE, sunt rugați să își evalueze satisfacția față de viață pe o scară de la 0 (foarte nemulțumit) la 10 (foarte mulțumit).

În 2023, Elveția și Finlanda aveau cea mai mare satisfacție generală a vieții, cu un scor mediu de satisfacție a vieții de 7,8 din 10. Austria, Belgia, România și Slovenia le-au urmat îndeaproape, toate cu un scor mediu de 7,7. Turcia a înregistrat cel mai scăzut nivel de satisfacție a vieții, cu un scor mediu de 5,6, urmată de Bulgaria, cu 5,9. Un scor mediu în toate țările de peste 7 indică faptul că europenii sunt, în general, mulțumiți de viață.

content-image

Deși aceste tendințe oferă informații valoroase, este important să interpretăm comparațiile în timp cu prudență. Pentru anumite țări, fiabilitatea datelor sau întreruperile în seriile de timp pot afecta acuratețea analizei tendințelor. Concret, pentru datele din 2023, aceasta include Slovenia și Croația (din cauza întreruperilor în seriile cronologice) și Polonia, Ungaria, Franța, Portugalia și Germania (din cauza fiabilității scăzute).

Acestea fiind spuse, din 2013 până în 2023, țări precum Finlanda, Elveția și Austria au menținut în mod constant scoruri ridicate ale satisfacției de viață autoevaluate, la 8,0 sau aproape de acest nivel. Bulgaria, Cipru, Ungaria și Portugalia se numără printre țările care au înregistrat îmbunătățiri semnificative din 2013.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Bursa de la Bucureşti a crescut cu 1,5% săptămâna aceasta

TikTok reduce sute de locuri de muncă, odată cu trecerea către moderarea conţinutului cu ajutorul inteligenţei artificiale