Studiu bulversant pentru viitorii părinți: Copiii expuși se nasc direct intoxicați cu microplastice

Cercetarea, realizată de o echipă de la Universitatea Rutgers, a identificat fragmente de plastic în plămânii, inima, ficatul, rinichii și creierul puilor, după ce mamele gestante au inhalat fragmente de poliamidă-12 (PA-12), un tip de nailon.

Studiul ridică îngrijorări serioase cu privire la posibilele efecte toxice ale micro- și nanoplasticelor (MNP) asupra sănătății materno-fetale și impactul pe termen lung asupra organismului.

Deși nu se poate exclude posibilitatea ca unele fragmente să fi fost transmise prin laptele matern, prezența microplasticelor în organele nou-născuților încă din primele stadii ale dezvoltării este alarmantă.

Microplasticele intră în organismul uman prin alimente, apă și aer, iar dacă rezultatele acestui studiu se aplică și oamenilor, copiii se nasc deja cu particule de microplastic încorporate în țesuturi și organe. Deși efectele exacte asupra sănătății nu sunt încă pe deplin cunoscute, există deja legături între poluanți și un risc crescut de boli cardiovasculare.

„Nimeni nu vrea plastic în ficat”, a declarat Phoebe Stapleton, profesor asociat la Universitatea Rutgers.

Nelu Tătaru, ‘călcat’ de procurori: percheziții în cabinetul fostul ministru al Sănătății

Tragedie în Marea Egee: Cadavre de migranți înecaţi recuperate în apropierea insulei Kos