Peștele este o sursă importantă de acizi grași omega-3, seleniu și iod, substanțe care au un rol esențial în dezvoltarea creierului și a funcțiilor cognitive. Cercetătorii au dorit să afle dacă există o legătură între consumul de pește la vârsta de 7 ani și eventualele schimbări cognitive și comportamentale între 7 și 9 ani, analizând date de la 6.000 de copii din Anglia.
Conform rezultatelor, 7,2% dintre copii nu consumă deloc pește, în timp ce 63,9% mănâncă până la 190 de grame pe săptămână, iar 28,9% consumă mai mult de 190 de grame de pe săptămână.
Cercetătorii au descoperit că, la vârsta de 7 ani, copiii care nu consumă pește erau cu 35% mai predispuși să manifeste un comportament „prosocial suboptim”, în comparație cu cei care au mâncat cel puțin 190 de grame de pește pe săptămână. Aceste tendințe au crescut la 43% în rândul copiilor de 9 ani.
Deși au încercat să investigheze eventualele diferențe de inteligență între copiii care consumă pește și cei care nu, cercetătorii nu au găsit-o diferență semnificativă între grupele de copii de 8 ani.
În conformitate cu recomandările NHS, o dietă echilibrată ar trebui să includă cel puțin două porții de pește pe săptămână, dintre care să fie din pește gras, somonul sau macroul. De asemenea, se recomandă ca băieții să nu consume mai mult de patru porții de pește gras pe săptămână, iar fetele nu mai mult de două porții.