Cercetarea, una dintre cele mai ample din domeniu, a urmărit peste 130.000 de profesioniști din domeniul medical timp de 43 de ani, conform The Telegraph.
Rezultatele sunt îngrijorătoare pentru consumatorii de mezeluri: doar două porții de carne roșie procesată pe săptămână cresc riscul de demență cu 14% față de consumul a trei porții pe lună. În schimb, înlocuirea unei porții zilnice de mezeluri cu nuci, fasole sau tofu poate reduce riscul de demență cu 23% și scade șansele de declin cognitiv cu 20%.
Studiul nu a găsit nicio legătură între consumul de carne roșie neprocesată (cum ar fi friptura sau cotletele) și riscul de demență. Cercetătorii suspectează că vinovați ar putea fi conservanții și sarea din mezeluri, deși studiul nu a putut demonstra o legătură directă de cauzalitate.
„Acest studiu amplu și pe termen lung oferă dovezi concrete despre importanța reducerii consumului de carne procesată”, explică Dr. Hilda Mulrooney de la Universitatea Metropolitană din Londra, care subliniază că rezultatele se aliniază cu recomandările actuale de a înlocui carnea cu alternative bogate în proteine, precum fasolea și nucile.
În timpul studiului au fost identificate peste 11.000 de cazuri de demență, iar participanții au raportat obiceiurile lor alimentare la fiecare 2-4 ani prin chestionare detaliate.