STUDIU Sateliții care studiază vremea au distrus stratul de ozon și au produs încălzirea globală

În prezent, există peste 9.000 de sateliți care navighează deasupra Pământului, monitorizând vremea, facilitând comunicațiile, ajutând la navigație și monitorizând Pământul. Până în 2040, ar putea exista peste 60.000, scrie The Guardian.

Sateliții trebuie să fie înlocuiți după aproximativ cinci ani. Majoritatea sateliților vechi sunt eliminați prin reducerea altitudinii lor și lăsarea lor să ardă pe măsură ce cad. Aceștia poluează astfel atmosfera Pământului.

Pentru a înțelege impactul emisiilor în creștere provenite de la satelițiivechi, cercetătorii au simulat efectele asociate cu o eliberare anuală de 10.000 de tone de oxid de aluminiu până în 2040 (cantitatea estimată a fi eliberată prin eliminarea a 3.000 de sateliți pe an, presupunând o flotă de 60.000 de sateliți).

Rezultatele, care sunt publicate în Journal of Geophysical Research Atmospheres, arată că materia se va acumula la latitudini mari și ar putea duce la anomalii de temperatură de până la 1,5C în atmosfera medie și superioară, la reducerea vitezei vântului și la reducerea stratului de ozon, ceea ce ar putea pune în pericol refacerea găurii de ozon. Vor fi eliberate și alte metale, inclusiv titan, litiu, fier și cupru, iar impactul acestora nu a fost încă analizat.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Un bărbat de 45 de ani, care a dat foc garsonierei în care locuia, a ajuns de urgență la spital

1 Mai fierbinte în Grecia. Muncitorii ies în stradă: Proteste și haos în transporturi