Cel mai recent studiu Reveal Marketing Research a analizat atitudinile şi comportamentele românilor referitor la redirecţionarea procentului de 3,5% din impozitul pe venit, în contextul în care termenul limită pentru completarea formularului este 25 mai. După această dată, suma va fi direcţionată automat către bugetul de stat, potrivit Agerpres.
Conform cercetării, românii preferă să redirecţioneze impozitul în principal către ONG-uri pentru copii şi educaţie (39%), cazuri medicale individuale (37%) şi biserici sau parohii (18%).
Cei mai mulţi dintre români aleg să completeze Formularul 230 online (43%) sau să îl depună în format fizic la sediul ONG-ului/ bisericii alese (39%).
Redirecţionarea impozitului este puternic influenţată de relaţiile personale: şase din zece români au fost rugaţi de cineva cunoscut să completeze Formularul 230. 90% dintre români cred că redirecţionarea a 3,5% din impozit este utilă, iar 82% au încredere că banii ajung la destinaţia corectă.
Studiul mai arată că 83% dintre românii din mediul urban sunt familiarizaţi cu posibilitatea de a redirecţiona până la 3,5% din impozitul pe venit către o cauză non-profit, prin completarea Formularului 230.
Dintre cei care au redirecţionat, 43% au transformat acest gest într-un obicei anual, comparativ cu 24% care completează formularul doar ocazional.
În ceea ce priveşte sursele de informare, majoritatea românilor au aflat pentru prima dată despre Formularul 230 de la un prieten sau o rudă (26%), de la angajator (25%) sau direct de la un ONG (19%).
„Rezultatele studiului arată că românii sunt deschişi să redirecţioneze procentul 3,5% din impozitul pe venit, mai ales când cunosc cauza sau la îndemnul cunoscuţilor. În acest context, studiile de tip U&A şi Segmentare sunt instrumente valoroase pentru ONG-uri, ajutându-le să înţeleagă în profunzime tipologiile donatorilor, motivaţiile acestora şi să identifice cele mai eficiente strategii de comunicare pentru a creşte redirecţionarea impozitului pe venit,” a declarat Marius Luican, director General Reveal Marketing Research, citat într-un comunicat remis AGERPRES.
Analiza arată că, în general, redirecţionarea impozitului este puternic influenţată de relaţiile personale. 59% dintre români au fost rugaţi de cineva cunoscut să completeze formularul, procent care urcă la 65% în cazul tinerilor cu vârste între 25-34 de ani, la 69% pentru cei între 35-44 de ani, iar în rândul persoanelor cu venituri lunare de peste 5.000 lei ajunge la 79%.
Analiza pe segmente socio-demografice arată că ONG-urile care sprijină copiii şi educaţia sunt preferate într-o măsură mai mare de către persoanele care au copii (44%), în timp ce ONG-urile pentru protecţia animalelor sunt alese mai degrabă de tinerii cu vârste între 18-24 de ani şi de cei fără copii – ambele categorii înregistrând un procent de 17%, comparativ cu 10% la nivelul întregului eşantion.
Procedura de depunere preferată este completarea online (43%), iar 39% aleg să îl depună în format fizic, direct la sediul ONG ului sau al bisericii.
90% dintre români cred, în mare şi foarte mare măsură, că mecanismul de redirecţionare a 3,5% din impozitul pe venit este util şi eficient pentru sprijinirea societăţii civile, iar 82% au încredere că sumele ajung la destinaţia corectă.
Principalii factori care i-ar motiva pe români să completeze din nou formularul de redirecţionare includ cunoaşterea directă a unei cauze care are nevoie de sprijin (53%), simplificarea procesului de completare şi trimitere (37%), accesul la mai multe informaţii despre cum funcţionează şi de ce este important acest mecanism (32%) şi o promovare mai eficientă în mass-media (31%).
Ca tendinţă, persoanele de peste 55 de ani sunt mai interesate să cunoască direct cauza care are nevoie de sprijin (63%). Cei care nu au completat până acum formularul îşi doresc, într-o proporţie mai mare, ca acesta să fie mai uşor de completat (40%) şi să primească mai multe informaţii despre cum funcţionează şi de ce este important acest mecanism (40%). În acelaşi timp, tinerii cu vârste între 25- 34 de ani (36%), precum şi cei care au completat până în prezent cel puţin o dată formularul (36%), consideră importantă o promovare mai bună în mass-media.
Reveal Marketing Research este o companie de cercetare de piaţă full-service, specializată în marketing research, studii sociologice, customer insight, business strategy, market development.
Studiul Reveal Marketing Research s-a desfăşurat online în perioada 9-15 mai pe un eşantion reprezentantiv pentru universul persoanelor cu vârsta 18+, utilizatori de internet, din mediul urban. Mărimea eşantionului a fost de 1.008 respondenţi, iar eroarea maximă de eşantionare este +/-3.1% la un nivel de încredere de 95%.