Decizia permite Departamentului Trezoreriei să acorde derogări pentru șase luni organizațiilor care furnizează servicii esențiale precum apă, electricitate și alte ajutoare umanitare. Aceste grupuri nu vor mai trebui să ceară aprobări pentru fiecare transport în parte, dar vor fi impuse condiții stricte pentru a preveni abuzurile, potrivit The Wall Street Journal.
Situația este complicată de faptul că noul guvern sirian este condus de Hayat Tahrir al-Sham (HTS), o grupare islamistă sunnită care s-a desprins din Al-Qaeda. Liderul său, Abu Mohammed al-Jawlani, are o recompensă de 10 milioane de dolari pusă pe capul său de către SUA.
Deși HTS încearcă să se prezinte ca fiind mai moderată și a rupt public legăturile cu Al-Qaeda, Washingtonul rămâne sceptic. Președintele Biden a avertizat în decembrie că, deși grupurile rebele care l-au înlăturat pe Assad „spun lucruri corecte”, vor fi judecate după acțiuni, nu după vorbe.
Între timp, diplomația occidentală își face simțită prezența la Damasc. Miniștrii de externe ai Franței și Germaniei s-au întâlnit vineri cu liderii HTS. Germania a subliniat necesitatea implicării femeilor și kurzilor în tranziția țării, avertizând că fondurile europene nu trebuie folosite pentru „noi structuri islamiste”.
Experții atrag atenția asupra riscurilor. David Adesnik, specialist în problematica siriană la Fundația pentru Apărarea Democrațiilor, amintește că fostul regim Assad a deturnat cantități mari de ajutoare umanitare și speră că noul guvern nu va repeta această practică.
Decizia finală privind ridicarea sancțiunilor și recunoașterea noului guvern va reveni probabil președintelui ales Donald Trump, dat fiind că mandatul administrației Biden se apropie de sfârșit.