SUA îşi închid ultima bază militară din Niger

Armata americană şi-a închis ultima bază militară în Niger, la Agadez, conform exigenţelor regimului militar aflat la putere în această ţară din Sahel pradă a unor violenţe jihadiste, relatează AFP.

După plecarea a aproape 800 de militari de la baza de la Niamey, la începutul lui iulie, în Niger se mai aflau aproximativ 200 de elemente americane în această bază importantă situată în nordul ţării.

”Retragerea forţelor şi materialului americane din Baza Aeriană 201 de la Agadez s-a încheiat”, a anunţat luni într-un comunciat Comandamentul Militar american însărcinat cu Africa (AFRICOM).

”Coordonarea va continua între Forţele armate americane şi nigeriene în cursul viitoarelor săptămâni, în vederea efectuării retragerii totale, aşa cum s-a prevăzut”, adaugă Comandamentul.

Un oficial militar american a declarat AFP că un ”un grup mic de americani” este prezent în continuare în Ambasada Statelor Unite, fără să detalieze funcţiile acestora.

Ei ”vor finaliza retragerea completă”, precizează AFRICOM.

La sfârşitul lui iulie, generalul AFRICOM Kenneth Ekman anunţa că retragerea urma să se încheie la începutul lui august, înaintea unui calendar care prevedea retragerea la 15 septembrie.

Securitate cibernetică – Grand Palais şi mai multe muzee, printre care Luvru, victime ale unui atac de tip ransomware

Jocurile Olimpice Paris 2024 – Tom Cruise, formaţiile franceze Phoenix şi Air vor participa la ceremonia de închidere