SUA l-au pus pe lista sancţiunilor pe un apropiat al lui Viktor Orban, acuzat de corupţie. Peter Szijjarto: „Ce bucurie să ştim că în câteva zile Statele Unite vor fi conduse de oameni care ne tratează ca prieteni şi nu ca duşmani”

Statele Unite au impus marţi sancţiuni economice împotriva şefului de cabinet al premierului Viktor Orban „pentru implicarea sa în acte de corupţie”, potrivit unui comunicat al Departamentului Trezoreriei, relatează AFP.

Antal Rogan, care controlează serviciile de informaţii şi de comunicaţii, este acuzat că „a orchestrat scheme de corupţie pentru a controla sectoare strategice ale economiei maghiare şi a deturna veniturile către el şi către loialiştii partidului său politic”.

Corupţia în sectorul public „se înrăutăţeşte de mai bine de un deceniu”, spune Trezoreria SUA despre Ungaria.

La rândul său, Departamentul de Stat a declarat că „activitatea domnului Rogan” este „emblematică pentru climatul de impunitate care domneşte în Ungaria, unde oligarhii şi actorii nedemocratici au pus mâna pe elemente-cheie ale statului”.

„Statele Unite nu au luat această decizie cu uşurinţă”, a comentat ambasadorul american David Pressman în faţa presei la Budapesta, subliniind că este „neobişnuit să sancţionezi un ministru în funcţie, mai ales într-o ţară aliată”. Dar „această corupţie sistemică întruchipată de Antal Rogan afectează procesul decizional al Ungariei în chestiuni care afectează în mod direct securitatea SUA”, a argumentat el.

Ungaria se află pe ultimul loc între cele 27 de ţări ale UE, potrivit ONG-ului Transparency International, pe fondul suspiciunilor de deturnare de fonduri care au dus la îngheţarea a miliarde de euro din fonduri europene.

De la revenirea la putere a lui Viktor Orban în 2010, cercul său apropiat s-a îmbogăţit spectaculos, de la prietenul său din copilărie Lorinc Meszaros la ginerele său Istvan Tiborcz, care controlează în prezent mari părţi ale economiei.

De asemenea, liderul naţionalist a pus treptat la zid toate mecanismele de control şi echilibru, de la mass-media la sistemul judiciar.

Parlamentul European consideră că Ungaria nu mai este o adevărată democraţie, ci un „regim hibrid de autocraţie electorală”.

Disidentul Peter Magyar, care a devenit anul trecut principalul rival al lui Viktor Orban, l-a arătat cu degetul în special pe Antal Rogan, deputat în vârstă de 52 de ani şi, în opinia sa, eminenţa cenuşie din fruntea sistemului.

Aceste sancţiuni americane fac parte din legea „Magnitsky”, care vizează combaterea corupţiei şi a încălcării drepturilor omului. Ele intervin în ultimele zile ale preşedinţiei lui Joe Biden, cu care Viktor Orban are relaţii tensionate, în timp ce acesta este un admirator al preşedintelui ales Donald Trump, cultivându-şi în acelaşi timp apropierea de rusul Vladimir Putin.

„Aceasta este răzbunarea personală a unui ambasador trimis de o administraţie americană falimentară, care pleacă în dizgraţie”, a reacţionat pe Facebook şeful diplomaţiei ungare, Peter Szijjarto. „Ce bucurie să ştim că în câteva zile Statele Unite vor fi conduse de oameni care ne tratează ca prieteni şi nu ca duşmani”, a adăugat el.

Managerul Spitalului Judeţean Baia Mare afirmă că medicii tineri au know-how nou şi energie, dar sunt ”uşor inadaptaţi venind din centrele universitare”

În plină procedură de divorţ, fostul fotbalist brazilain Roberto Carlos doarme la centrul de antrenament al clubului Real Madrid