Departamentul american al Apărării anunţă că a predat Omanului 11 yemeniţi deţinuţi la Guantanamo, o închisoare controversată într-o bază militară a Statelor Unite în Cuba, în care mai rămân astfel încarcerate 15 persoane, relatează AFP.
”Statele Unite apreciază voinţa Guvernului Omanului şi altor parteneri de a susţine eforturile actuale americane în vederea reducerii în mod responsabil a populaţiei de deţinuţi şi, în cele din urmă, închiderii centrului de la Guantanamo Bay”, a anunţat luni într-un comunicat Departamentul american Apărării.
Pentagonul face acest anunţ la o săptămână după transferul altui deţinut în Tunisia.
Trei dintre cei 15 deţinuţi care au mai rămas la Guantanamo sunt eligibili în vedetrea unui transfer, alţi trei sunt eligibili să li se examineze dosarul în vederea unei eliberări, şapte au fost inculpaţi, iar doi au fost condamnaţi, precizează departamentul.
Închisoarea militară de la Guantanamo, deschisă în 2001 şi în care au fost încarceraţi până la 800 de deţinuţi, a pătat imaginea internaţională a Statelor Unite.
Atât Joe Biden, cât şi Barack Obama înaintea sa, şi-au exprimat dorinţa ca centrul de detenţie să fie închis în timpul mandatelor lor.
Însă problema Guantanamo rămâne neatinsă.
Cincisprezece deţinuţi sunt încarceraţi în aceasta în condiţii stricte, unii neinculpaţi de două decenii.
Nu mai este vorba despre acelaşi Guantanamo de acum 20 de ani, însă deţinuţii sunt supravegheaţi în permanenţă prin oglinzi false, camere de supraveghere sau gardieni care nu-i scapă niciodată din ochi.
De 20 de ani, nu li s-a spus niciodată pe nume, ci sunt apelaţi după numărul de deţinut.
Fiecare mişcare le este îngreunată, de la vizite ale avocatului, la vizite medicale sau audieri tehnice.
Trei dintre ei n-au fost inculpaţi niciodată, inclsuiv palestinianul Abu Zubaydah, supranumit deţinutul pe viaţă.
El a fost reţinut în Pakistan în 2002 şi a fost torturat de CIA timp de patru ani, fără ca împotriva sa să fie formulată vreodată vreo acuzaţie.
O expertă ONU s-a putut duce pentru prima oară în 2023 la faţa locului.
Ea arată într-un raport că Statele Unite au ignorat tulburările psihice şi mentale cauzate de miile de interogatorii extrem de violente – dureri cronice în piept, la stomac, de spate, la nivelul rectului, migrene, sindromuri posttraumatice, idei sinucigaşe şi îmbătrânire accelerată.
Menţinearea acestor persoane în detenţie, denunţă ONU, este contrară dreptului internţaional, iar Statele Unite este necesar să facă totul pentru a le elibera şi a repara prejudiciile pe care li le-au cauzat.