Sumitul BRICS de la Kazan – Xi Jinping, Modi și Putin discută despre războiul din Ucraina

BRICS – o idee gândită în cadrul Goldman Sachs în urmă cu două decenii pentru a descrie influența economică în creștere a Chinei și a altor piețe emergente majore – este acum un grup care acoperă 45% din populația lumii și 35% din economia globală.

Totuși, există diviziuni și îngrijorări chiar și în rândul membrilor cu privire la modul în care un grup atât de vast se poate extinde atât de rapid, păstrând în același timp un anumit sens al scopului geopolitic și obținând rezultate economice reale.

Putin, a cărui administrație a respins acuzațiile de crime de război împotriva sa ca fiind politice, a deschis summitul de miercuri spunând că mai mult de 30 de state și-au exprimat interesul de a se alătura grupului, dar că este important să se găsească un echilibru în orice extindere.

„Ar fi greșit să ignorăm interesul fără precedent al țărilor din Sudul și Estul Global pentru consolidarea legăturilor cu BRICS”, le-a spus Putin liderilor BRICS în Kazan, un oraș rusesc situat pe malurile Volgăi.

„În același timp, este necesar să menținem un echilibru și să prevenim o scădere a eficacității BRICS”, a spus el, adăugând că gruparea va discuta, de asemenea, despre «conflictele regionale acute» – prescurtarea pentru Orientul Mijlociu și Ucraina.

Modi i-a spus lui Putin în public că dorește pace în Ucraina. Xi Jinping a discutat despre războiul din Ucraina în spatele ușilor închise, cu șeful de la Kremlin.

Rusia, care avansează, controlează aproximativ o cincime din Ucraina, inclusiv Crimeea, pe care a preluat-o și a anexat-o unilateral în 2014, aproximativ 80% din Donbas – o zonă carboniferă și siderurgică care cuprinde regiunile Donețk și Luhansk – și peste 70% din regiunile Zaporizhzhia și Herson.

Putin a declarat că Moscova nu va renunța la cele patru regiuni din estul Ucrainei pe care le consideră acum parte a Rusiei și că Moscova dorește ca interesele sale de securitate pe termen lung să fie luate în considerare în Europa.

VIDEO Guvernul alocă fonduri pentru două proiecte care vor schimba felul în care se circulă pe calea ferată în România

Mureş: Anchetă a DSU după ce un medic ar fi refuzat să se deplaseze la un pacient înecat cu mâncare, care a murit