Lideri din 13 ţări se întâlnesc luni la Kiev pentru a-şi reafirma sprijinul faţă de Ucraina la împlinirea a trei ani de la invazia rusă, într-un moment în care Statele Unite determină schimbarea cursului conflictului, relatează AFP.
„Mâine (n.r. – luni) avem o întâlnire importantă, un summit. Poate că va fi un punct de cotitură”, a declarat duminică preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski despre această reuniune, la care alţi 24 de lideri se vor alătura prin videoconferinţă.
Premierul spaniol Pedro Sanchez se va deplasa la Kiev, la fel şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Aceasta din urmă a declarat că a „făcut un bilanţ” al situaţiei împreună cu preşedintele francez Emmanuel Macron şi premierul britanic Keir Starmer, care se vor deplasa luni, respectiv joi, în Statele Unite.
Emmanuel Macron a reiterat că el şi „colegii săi europeni” sunt „angajaţi într-o revenire justă, solidă şi durabilă la pace” şi că „securitatea europenilor va ieşi întărită” din negocieri.
Confruntaţi cu ameninţarea rusă şi cu schimbarea de direcţie americană, europenii slăbiţi încearcă să se mobilizeze. Preşedintele Consiliului European, Antonio Costa, a anunţat un summit special pentru 6 martie, deoarece „acesta este un moment decisiv pentru Ucraina şi securitatea europeană”.
– Capacitatea de apărare europeană –
Liderul creştin-democraţilor germani, Friedrich Merz, care a câştigat alegerile parlamentare de duminică şi are toate şansele să devină următorul cancelar, a făcut imediat din crearea unei „capacităţi autonome de apărare europeană” o „prioritate absolută” ca alternativă la „NATO în forma sa actuală”.
După ce s-a aliniat poziţiei Rusiei, care consideră Ucraina responsabilă de declanşarea conflictului la 24 februarie 2022, şi după ce a deschis discuţii cu Moscova fără participarea Ucrainei sau a Europei, preşedintele american Donald Trump insistă asupra dorinţei sale de a recupera valoarea ajutorului acordat de la acea dată prin obţinerea accesului la resursele minerale ucrainene.
Zelenski a refuzat să semneze un text pentru care ar trebui să plătească „zece generaţii de ucraineni”.
Trump l-a descris, de asemenea, pe Zelenski, care a fost ales în 2019 pentru un mandat de cinci ani, dar rămâne la putere din cauza imposibilităţii de a organiza alegeri în mijlocul războiului, drept un „dictator fără alegeri”.
Preşedintele ucrainean a declarat că nu a fost „ofensat” de aceste remarci, deoarece este „un preşedinte ales legitim”.
Washingtonul pregăteşte, pe de altă parte, un summit între Trump şi omologul său rus, Vladimir Putin, şi a apreciat ca nerealistă aderarea Ucrainei la NATO.
Această schimbare de direcţie americană, după trei ani de sprijin militar neîntrerupt, a uimit mulţi ucraineni, care se tem că ţara lor va fi obligată să accepte concesii teritoriale în schimbul unei încetări a focului.
– „Nu mai avem nimic de pierdut” –
Dacă preşedintele ucrainean acceptă să cedeze Rusiei regiunile pe care le ocupă în prezent, „băieţii care luptă acum pentru pământul nostru (…) nu-l vor asculta pe Zelenski şi vom continua să insistăm”, avertizează Oleksandre, comandantul unei unităţi de asalt din cadrul Brigăzii 93.
Mulţi oameni şi-au pierdut deja „casele, familiile, copiii” şi nu mai au „nimic de pierdut”, spune soldatul ucrainean.
Manifestaţii în sprijinul Ucrainei au avut loc duminică la Paris, Praga, Vilnius, în faţa ambasadei Rusiei la Washington şi în mai multe oraşe americane. Alte manifestaţii sunt prevăzute pentru luni, în special la Londra.
La rândul său, Rusia nu îşi ascunde satisfacţia de a-l vedea pe Donald Trump rupând izolarea lui Vladimir Putin dorită de Occident şi deschizând discuţii bilaterale.
„Dialogul are loc între doi preşedinţi cu adevărat remarcabili. Este promiţător. Este important ca nimic să nu stea în calea punerii în aplicare a voinţei lor politice”, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
Moscova a anunţat că o nouă reuniune a diplomaţilor ruşi şi americani va avea loc la sfârşitul săptămânii, după întâlnirea miniştrilor de externe Serghei Lavrov şi Marco Rubio în Arabia Saudită la 18 februarie.